Nezapomeňte dodržovat pitný režim (nejen) v létě

Pitný režim je (a to nejen) v létě velmi důležitý. V létě, kdy je navíc horko a víc se potíme, je potřeba množství tekutin navýšit. Jestli jste také fyzicky aktivnější a pohybujete se venku, láhev s pitím byste měli mít při ruce neustále.

Naše tělo obsahuje 45-85 % vody, průměrně 65 %. Množství vody v těle závisí na několika faktorech. Se vzrůstajícím věkem procento vody v těle klesá. Kojenci mají až 85 % vody, staří lidé kolem 46-54 %. Hodnota u mužů je v průměru o 6 % nižší u žen. Tím, že chodíme na záchod a potíme se, dokonce i tím, že dýcháme, jí z těla hodně vydáváme a musíme jí tudíž pravidelně doplňovat. Určitou ztrátu tělo doplní potravou s obsahem vody. Větší část ale musíme tělu dodat přímo v podobě tekutin. Zejména při cestování a v horkých letních měsících je potřeba pít více.

Jaké množství je ideální?

Denně bychom měli vypít asi 2 až 3 litry. Pokud pijeme málo, hrozí nám bolesti hlavy, únava, špatně nám to myslí, naše ledviny trpí a můžeme dokonce omdlít. Kolik toho tedy vypít, abychom se cítili dobře? Obecně platí, že děti by měly vypít přibližně 2 litry a dospělý člověk asi 3 litry tekutin denně (do součtu se nezapočítává alkohol ani káva). Další vodu pak přijmeme v jídle. Největší obsah vody je v čerstvém ovoci a zelenině.

Jak často pít?

Velmi důležité je, jak často a kdy pijete. Je totiž vhodné si doporučené množství tekutin rozvrhnout do celého dne a pít průběžně, i když nepociťujete žízeň. Ideální je pít po doušcích nebo sklenicích, než do sebe nalít litr vody naráz. To je pak pro ledviny velká zátěž. K večeru je dobré pití trochu omezit, abychom nemuseli v noci vstávat a mohli se pořádně vyspat.

V horku a při sportu pijte víc

Hodně ale také záleží na ročním období a venkovní teplotě. V létě, kdy je hodně teplo a více se tedy potíme, je dobré vypít vody i více než ty stanovené 2 – 3 litry.

Co pít a nepít?

Nejvhodnější nápoj na dodržování pitného režimu je pitná voda. K vhodným nápojům patří také vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a slabé čaje. Naopak nevhodné jsou sladké limonády, které do našeho těla sice dodávají tekutiny, ale také spoustu zbytečného cukru. Dále jsou nevhodné kolové a energetické nápoje, které navíc mimo cukru obsahují škodlivý CO2 a kyselinu fosforečnou. Naprosto nevhodnými nápoji jsou pak alkoholické nápoje a káva.