Nezapomeňte zabezpečit vodoměry před mrazem

S příchodem prvních mrazíků upozorňují vodohospodáři odběratele na zabezpečení vodoměrů a vodovodních přípojek. Za výměnu vodoměru v důsledku poškození mrazem zaplatí zákazníci více než čtyři tisíce, tak je lepší tomu předejít.

Podcenění ochrany vodoměru a nízká teplota pod bodem mrazu může způsobit prasknutí ochranného skla vodoměru či úplné zamrznutí. Zákazníci si neuvědomují, že za škody na vodoměru, které vzniknou jeho nedostatečným zabezpečením proti zamrznutí, plně odpovídají.

Vodárny doporučují:

Zásadní opatření, které vodohospodáři doporučují, je vždy řádně zateplit vodoměr.

Pokud chcete ochránit vodoměr a vnitřní rozvody v objektu, je nutné především zkontrolovat, zda je uzavřeno sklepní okno a pokusit se udržet ve sklepních prostorech stálou teplotu nad nulou. Odhalené trubky vnitřních rozvodů doporučujeme obalit dekou nebo izolačním materiálem (nedoporučujeme skelnou vatu). Tam, kde by mohlo dojít k provlhnutí izolačního materiálu, je vhodné použít nenasákavý materiál – např. Mirelon.

Nachází-li se vodoměr mimo objekt ve vodoměrné šachtě, je vhodné nad něj na víko šachty umístit polystyrenovou desku, izolační vatu nebo plastový pytel naplněný drceným polystyrenem. Zároveň upozorňujeme, že se v žádném případě nesmí používat materiály podléhající hnilobě.

Vhodné je také provést tuto kontrolu u chat a chalup, kdy po prasknutí vodoměru může docházet k dlouhodobým únikům vody a vzniklá škoda je tak často mnohonásobkem částky za výměnu zamrzlého vodoměru.

V případě, že dojde k zamrznutí vodoměru, nedoporučuje se s ním manipulovat, rozehřívat či provádět pokusy s jeho zprovozněním. Nejrychlejším způsobem, jak zajistit dodávku vody do objektu je zavolat na zákaznickou linku vodáren a domluvit se na termínu výměny vodoměru.