Vyzkoušejte Archimedův zákon ve vaší kuchyni

Můžná si ze školy ještě pamatujete, že hustota látky je dána podílem její hmotnosti a objemu. Jak to ale vysvětlit dětem, aby je to bavilo? Jednoduše, smícháním dvou kapalin s rozdílnými hustotami přímo ve vaší kuchyni.

Na pokus budete potřebovat dvě sklenice, vodu, olej a tvrdší, například kartonový papír.

Do první sklenice nalijeme vodu, do druhé sklenice nalijeme olej. Kartu položíme přes sklenici vody a otočíme o 180° na sklenici s olejem. Kartu vysuneme a kapaliny se začnou přelévat.

Na začátku pokusu byl ve spodní sklenici olej a v horní sklenici voda. Obě kapaliny byly rozděleny kartou a nemohly se mísit. Po odsunutí karty se kapaliny začaly přelévat. Veškerý olej vystoupal do horní sklenice a ve spodní sklenici zůstala pouze voda. Víme, že hustota oleje je menší, než hustota vody a proto se voda z horní skleničky vymění s olejem.

Po vysunutí karty byl olej vytlačen vodou do horní sklenice. Olej vystoupal nahoru, protože má menší hustotu než voda a tím pádem i menší hmotnost.

Princip:

Hustota látky ρ je dána podílem její hmotnosti m a objemu V. Závisí na teplotě látky. Hustota je přímo úměrná hmotnosti a nepřímo úměrná objemu. Z toho tedy vyplívá, že kapalina, která má menší hustotu než voda, má i menší hmotnost než voda. Principem tohoto pokusu je samovolné přelévání kapalin o rozdílné hustotě. Kapalina o menší hustotě je postupně vytlačena vodou do horní sklenice.

Základní jednotkou hustoty SI je kilogram na metr krychlový.

vroreccc.bmp