Umí voda vzlínat?

Jak je možné, že voda dokáže odporovat gravitaci a stoupat do výšky třeba zdmi domů? Může za to jev zvaný kapilarita. Pojďme jej společně prozkoumat.

Kapilarita znamená vzlínavost a je to schopnost látek vést kapalinu vzhůru proti směru gravitační síly. Tento jev se dá velmi dobře pozorovat v úzkých skleněných trubicích (kapilárách) a je důsledkem působení kapilárních sil a povrchového napětí.

Pro první pokus budeme potřebovat dvě sklenice, vodu, podložku pro jednu ze sklenic a papírový ubrousek.

Sklenice postavíme vedle sebe a jednu podložíme, aby byla výš (mírně tak pomůžeme vodě v boji proti gravitaci). Do horní sklenice nalijeme vodu. Papírový ubrousek smotáme do ruličky a každý konec vložíme do jedné ze sklenic. Voda začne vzlínat a po několika hodinách se část dostane do spodní sklenice.

V druhém experimentu můžeme vidět vzlínání vody do rostlin. Potřebujeme k tomu sklenici, papírový ubrousek, špejli, brčko, vodu a barvivo. Ze špejle, papírového ubrousku a brčka vymodelujeme květinu. Tu vložíme do sklenice s vodou a barvivem a za několik hodin uvidíme, jak nám voda květinu krásně obarví – začne vzlínat.

Kapilarita má velký význam v praxi. Některé materiály jako třeba papír, houba nebo cihly mají uvnitř sebe drobné póry tvořící kapiláry, díky kterým dobře vsakují kapaliny. Podobným způsobem kapilarita umožňuje rostlinám nasávat vodu z půdy a dopravovat ji do všech svých částí. Má však také negativní aspekty, neboť v jejím důsledku vystupuje voda zdmi domů a způsobuje vlhkost zejména přízemních bytů a domů.