Romantická, ale i divoká vycházka kolem Židovy strouhy

Židova strouha patří k nejkrásnějším a nejromantičtějším místům v České republice. Je to kaňonovité údolí, kterým protéká stejnojmenný potok, pramenící u jihočeské obce Bzí.

Říčka, která dostala své jméno pravděpodobně po Židech, kteří se v nepřístupných stráních schovávali, když byli vypovězeni z Čech za vlády českého krále Vratislava II., je dlouhá asi 20 kilometrů a vlévá se necelé 3km od města Bechyně do řeky Lužnice.

Nejatraktivnější je především dolní část toku, kde protéká voda kolem mohutných skalních masívů. V roce 1988 byl kaňon vyhlášen přírodní památkou.

V údolí našla svůj domov celá řada zajímavých živočichů, mezi nimi střízlík obecný, sedmihlásek hajní, budníček lesní, skokan hnědý, ropucha obecná nebo užovka obojková.

Kaňonem vede žlutá turistická trasa, a to až k soutoku s Lužnicí a dál potom až do Bechyně. Od náměstí T. G. Masaryka sestupuje k Lužnici asi 200 schodů, a protože do Bechyně jezdí vlak, dostanou se sem snadno i ti, kteří nemají vlastní dopravu.

Na cestu by se návštěvníci měli vydat jen za příznivého počasí, protože Židova strouha není pokaždé dobře přístupná. Potok se několikrát během cesty musí přeskakovat po kamenech z pravého břehu na levý a naopak.