Proč se v kanalizaci vyskytují potkani?

Pražská kanalizační síť je domovem několika miliónů potkanů. Víte, proč se potkanům tolik daří?

Protože lidé, možná nevědomky, přispívají k jejich rozmnožování svým nezodpovědným chováním, především vyhazováním zbytků jídel.. Lidé do kanalizace vyhazují zbytky jídel nebo odpad z drtičů. Potraviny se často povalují na ulici a kolem popelnic. To vše je živnou půdou pro potkany. Ti se bohužel vyskytují nejen pod povrchem v kanalizační síti, ale i v okolí popelnic, v neošetřované zeleni a na jiných místech, kde je nepořádek. Rovněž zvýšený stavební ruch vyhání potkany z kanalizace na povrch.

Kdo je potkan?

Potkan je velký 16 - 27 cm, jeho ocas je dlouhý 13 - 23 cm a váží 140 - 500 g. Má hnědošedou barvu srsti, břicho šedé. Potkan má během roku 3x - 4x mláďata. V každém vrhu má 7 - 8 mláďat, ale může to být i 15 - 18 mláďat. Dožívá se 2 - 4 roků. Vyrývá si nory, kde odpočívá, vychovává potomstvo a snáší si sem zásoby. Zuby potkanů neustále rostou, proto do všeho koušou. Nemají vyvinuté smysly - neslyší čisté zvuky, vnímají jen šramot.

Mezi samci potkanů existuje přísná hierarchie:

  1. silní nebojácní jedinci, před nimiž se ostatní třesou strachy
  2. silní, ale zbabělí - jsou podřízeni 1. skupině
  3. chudáci - umírají předčasně stresem, bojí se 1. i 2. skupiny

Potkan je plaché zvíře, ale pokud je zahnáno do míst bez úniku, může zaútočit. Je nebezpečné, protože může přenášet různé infekční choroby. Potkan žije v různých oblastech od tropických krajů až po studená pásma.

Jak se dostal do Evropy?

O potkanech psal již v roce 1550 švýcarský zoolog Gesner. Podle Brehma potkani přicestovali v roce 1732 na lodích do Anglie, v roce 1750 se objevili v Prusku, o 4 roky později ve Francii, v 80. letech se dostali do Německa a počátkem 19. století už byli i v Dánsku a ve Skandinávii. V roce 1776 se potkani přeplavili v lodích přes Atlantský oceán a objevili se v Severní Americe. Během několika let se rozšířili po celém kontinentě. Se stavbou transsibiřské magistrály se v 19. století dostali i na Sibiř a Dálný východ.

Deratizace je nutná

V kanalizaci se každoročně provádí celoplošná deratizace. Při ní se přímo do kanalizační sítě umístí nástrahy, které vypadají jako tabulka čokolády. Ale nebojte se, na povrchu se s ní nesetkáte, míří pod zem do kanalizační stoky. A tam, jak jistě víte, je vstup zakázán. Boj s potkany prakticky nelze vyhrát. Rozmnožují se velmi rychle, ale pravidelná deratizace jejich počet udržuje na přijatelné úrovni. Nejvíce však ke snížení počtu potkanů ve městech přispějete svým odpovědným chováním.

Zdroj: vodnistrazci.cz