Triangl: unikátní mokřad, kde na velkoměsto snadno zapomenete

Ve městě je horko k zalknutí a pracovní povinnosti vás nepustí z Prahy? Přesto toužíte alespoň na pár chvil uniknout do přírody? Zajďte si na pomezí Hostivaře a Strašnic na Triangl.

Triangl je zelenou oázu uprostřed sídlišť, továren a frekventovaných dopravních tepen. Zejména malebné partie při jezírku s doupnými vrbami jsou v okolí Prahy poměrně ojedinělé. Unikátní jezírko a mokřad leží v trojúhelníku, který je vytyčen třemi železničními tratěmi. Tedy v území, které není běžně dostupné a možná právě proto si zachovalo svoji neobvyklou atmosféru. Pokud však víte, kde a co hledat, jistě cestu na Triangl snadno najdete.

Co čekat?

Asi 2 ha velká trojúhelníková plocha je porostlá z větší části křovinami a vzrostlými stromy. Středem protéká Slatinský potok, u kterého je mokřad s jezírkem. Severně od něj leží menší louka a v západní části je zrekultivovaná navážka stavební suti.

Od roku 2003 je tato cenná lokalita majetkem Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). V tůni žije sedm druhů obojživelníků, z nichž nejzajímavější je celoevropsky chráněná kuňka ohnivá. V křovinách a rákosinách se vyskytuje na 40 druhů ptáků, z nichž většina zde též hnízdí. Z pravidelných obyvatel je nejzajímavější jistě slavík, za zmínku stojí i rákosník zpěvný, několik druhů pěnic či mlynařík dlouhoocasý, z občasných návštěvníků pak moudivláček lužní.

Mokřady jsou důležité nejen pro zachování vody v krajině, ale i pro zachování biologické rozmanitosti. Právě na mokřadní společenstva je vázáno velké množství vzácných druhů rostlin a živočichů, které nenajdeme nikde jinde. Jedná se o některé druhy orchidejí, vzácné mechy, obojživelníky, či vážky.

O území mokřadů se ČSOP stará už od roku 1998. Finanční prostředky z první veřejné sbírky v roce 2003 byly využity právě na nákup mokřadu Triangl. ”V rámci projektu Místo pro přírodu ročně vykoupíme a upravíme několik hektarů plochy. Dnes už tak máme ve vlastnictví přes 140 hektarů mokřadů, orchidejových luk a dokonce i pralesů," připomíná Karel Kříž, z Českého svazu ochránců přírody.

A právě malebný Triangl se stal místem, kde došlo v polovině června letošního roku k předání symbolického šeku ve výši 405 740 Kč, který má podpořit další výkup podobných lokalit v České republice. Českému svazu ochránců přírody jej předala Eva Kučerová, ředitelka komunikace společnosti Veolia a místopředsedkyně správní rady jejího nadačního fondu. “Ochranu přírody dlouhodobě a systematicky podporujeme nejenom inovacemi v oboru, ale také společnými projekty s ČSOP, nebo způsobem údržby našich areálů. Tento projekt je také našim příspěvkem k boji s klimatickými změnami a suchem v Česku,“ připomíná Eva Kučerová.

Jak Triangl vznikl?

Lokalita byla postupně třemi železničními tratěmi (trať Praha – České Budějovice, trať Praha Vršovice – Praha Malešice a spojka těchto tratí) oddělena od okolí a tím uchráněna od zástavby továren hostivařské průmyslové zóny. V 70. letech však na části lokality začala vznikat navážka stavební suti, kterou se naštěstí povedlo zastavit a rekultivovat.

Od roku 1991 začala o lokalitu na popud místních občanů pečovat místní organizace ČSOP Botič – Rokytka. Odstranila skládky a několika technickými opatřeními zabezpečila vodní režim v jezírku. Provádí zde pravidelné zoologické průzkumy, na jejichž základě se podařilo v roce 2001 prosadit zařazení Trianglu mezi významné krajinné prvky. Zatím vyvrcholením snah o záchranu Trianglu bylo odkoupení klíčového pozemku s jezírkem (0,15 ha) v rámci kampaně Místo pro přírodu v září 2003 do majetku Českého svazu ochránců přírody.

Jak se na Triangl dostanete?

Nejjednodušší přístup je od konečné autobusu č. 234 (případně od stanice autobusů a tramvají „Na Padesátém“) ulicí Dolinecká pod dálničním mostem. V místě, kde Dolinecká ulice zahýbá prudce vlevo, jděte (opatrně!) pěšinou přes železniční trať a jste na místě.