Už jste letos bruslili?

Bruslařská sezóna je v plném proudu.. Nechejte se inspirovat našim přehledem venkovních a krytých kluzišť, zamrzlých rybníků a jezer.

Úvodem musíme připomenout, že vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků je pouze na vlastní nebezpečí. Vždy se prosím předem přesvědčte, že led je dostatečně kvalitní.

Ledová magistrála na Lipně

Obrovská plocha Lipenské nádrže poskytuje v zimních měsících ideální podmínky pro bruslení na zamrzlé hladině. Lipno pravidelně zamrzá od prosince do března. Bruslařům i běžkařům jsou k dispozici upravované trati a ovály v Horní Plané, Frymburku a Lipně nad Vltavou, které jsou při příznivých podmínkách navzájem propojeny.

Bruslařská dráha z Lipna nad Vltavou do Frymburku, která se stala velkým hitem zimní sezony, byla označena jako nejdelší upravená bruslařská dráha na světě a díky tomu byla Ledová magistrála zapsána v Guinessově knize rekordů. Dráha se svou délkou 10 922 metrů překonala 7,8 kilometrů dlouhou bruslařskou dráhu v kanadské Ottawě.

Bruslení a vstup na dráhu je zcela zdarma, a to i díky dobrovolníkům z řad frymburských a lipenských hasičů, kteří ji pomáhají udržovat uklizenou od sněhu, zametenou a hlavně bezpečnou. To zajišťuje i pravidelné měření tloušťky ledu, který by při hromadném bruslení nikdy neměl mít méně než 18 cm.

Máchovo jezero

Ideální možnosti bruslení na zamrzlém jezeře nabízí Máchovo jezero v romantickém prostředí, nedaleko hradu Bezděz. Výhodou je, že Máchovo jezero snadno zamrzá díky všeobecně silným mrazům v Dokeské kotlině a málokdy bývá pokryté velkou vrstvou sněhu. Z hladiny se otevírají krásné pohledy na Bezděz, Borný i Kummerské pohoří lemující Dokeskou kotlinu na severu. Zvláštností je skalnatý ostrůvek Myšlín zdvihající se ze středu rybníka. Vodní plocha je více než 2 km dlouhá a díky členitým břehů je její obvod asi 7 km.

O údržbu tratí pro bruslaře a běžkaře na hladině jezera se stará lodní doprava Regata, jejíž členové prohrnují dráhy a kontrolují sílu ledu.

Bruslení mezi Orlíkem a Zvíkovem

I největší vodní nádrž v České republice nabízí plochu pro lední bruslení. Důležité však je hlídat si informace o současném stavu ledu.

Brněnská přehrada

Každou zimu se zamrzlá vodní plocha u hradu Veveří stává vyhledávaným místem nejen bruslařů, ale i běžců na lyžích. Na stránkách přehrady prygl.cz najdete aktualizované informace o stavu ledu, které se vyplatí sledovat a v případě špatných podmínek raději zůstat doma.

Kluziště v centru Olomouce

Část Dolního náměstí v centru města se proměnila ve veřejné kluziště. Bruslit se zde bude až do konce února a konají se tu i speciální akce jako karneval nebo ukázky krasobruslení.

Zimní stadiony po celé ČR

Bez ohledu na výkyvy počasí můžete bruslit v krytých stadionech. Například Kooperativa aréna v Plzni nabízí veřejné bruslení téměř každý den. Nechybí zde samozřejmě služby jako broušení bruslí či občerstvení, specialitou je kurz krasobruslení, kde se může široká veřejnost naučit základy tohoto sportu.

Jedním z nejstarších stadionů svého druhu v republice je pak Městský zimní stadion v Kladně. Zde vyrostlo mnoho skvělých českých hokejistů, mistrů světa a olympijských vítězů v čele s fenomenálním Jaromírem Jágrem. Veřejnému bruslení jsou vyhrazeny časy každou sobotu od 18:00 do 20:00 a v neděli od 16:00 do 18:00 hodin.

Kde bruslit v Praze?

  • Zimní stadion Hasa ve Vršovicích nabízí téměř každý den bruslení pro veřejnost. Pořádají se zde krasobruslařské kempy, na které přijíždí bruslaři z Dánska, Finska a Belgie.

  • Zimní stadion Hvězda disponuje ledovou plochou o rozměrech 60x30 m. Veřejná bruslení se zde konají každý víkend.

  • Kluziště v Galerii Harfa nabízí ledovou plochu o rozloze 30 × 20 metrů. Veřejné bruslení je zde možné denně od 15.00 do 18.30 hodin. Večerní veřejné bruslení pak v sobotu od 19.00 do 20.30 hodin. Bruslení pro děti denně od 13.00 do 14:30 hodin.

  • Kluziště na koupališti v Ládví o rozměrech 15 x 30 metrů je v provozu od pondělí do pátku od 9.00 do 12.00 hodin pro školy, od 13.00 do 19.00 hodin pro veřejnost a od 20.00 do 22.00 hodin pro komerční účely. V sobotu a v neděli je bruslení pro veřejnost od 9.00 do 20.00 hodin.

  • Bruslení v Malé sportovní hale na Výstavišti Praha se v zimní sezoně koná každou sobotu a neděli od 16:15 do 18:15 hodin.

  • Před OC Arkády Pankrác je otevřeno venkovní ledové kluziště. Bruslí se denně i o víkendech od 9.00 do 21.00 hodin a za každého počasí.

  • Kluziště pod Žižkovskou věží je už několikátou sezónu otevřeno pro všechny milovníky zimního bruslení. Bruslí se každý den.

  • Na kluzišti Na Františku o rozměrech 40 x 20 metrů si můžete zabruslit každý den v týdnu.

  • Bruslení na Černém Mostě je možné každý den od 9:00 do 21:00 hodin.

  • Kluziště na Letné o rozměrech 40 x 20 metrů a menší dětské velikosti 22 x 10 metrů jsou v provozu každý den od 9.00 do 21.00 hodin.

  • Bruslení na zimním stadionu Nikolajka je možné pro veřejnost každou sobotu a neděli od 14.00 do 16.00 hodin.

  • Kluziště na Ovocném trhu v Praze o rozměrech 14 x 30 metrů je denně otevřeno od 10:00 do 21:00 hodin.

  • Kluziště na hřišti u ZŠ Glowackého je v provozu od pondělí do pátku od 9.00 do 12.00 hodin pro školy, od 13.00 do 19.00 hodin pro veřejnost a od 20.00 do 22.00 hodin pro komerční účely. V sobotu a neděli je bruslení pro veřejnost od 9.00 do 20.00 hodin.

  • Zimní stadion ve Strašnicích nabízí veřejné bruslení ráno i večer, v týdnu i o víkendu tak, aby si vybral každý.

  • Na Chodově si zabruslíte a zároveň přispějete na dobročinné účely! Zcela netypické kluziště vzniklo na Chodově mezi obchodním centrem a poliklinikou. Kluziště jako takové je pojato úplně jinak, netradičně. Inspirací bylo sousední Rakousko, konkrétně ve Vídni tento projekt běží již třicátou sezonu. Kluziště zabere plochu 650 metrů čtverečních. Otevřeno je denně od 10:00 do 22.00. Výtěžek ze vstupného věnuje provozovatel charitativním organizacím Saves help a Kluk puk.