Jak přilákat turisty? Třeba plovoucími saunami!

Moravskoslezský kraj má letos v plánu vybudovat plovoucí sauny. Spolu s Yogapointy, tedy místy pro cvičení jógy, by sauny vystavěné na vodních nádržích mohly být novými lákadly pro turisty. Unikátní sauny na vodě najdeme i v Praze a Hradci Králové.

Plovoucí sauny by měly vzniknout na vodních nádržích Slezská Harta na Bruntálsku a Olešná na Frýdecko-Místecku."Je to dřevěná sauna umístěná na vodě, která pluje, a z budky pro saunování se rovnou skáče do přehrady," vysvětluje náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jan Krkoška. Pořízení jedné sauny vyjde zhruba 200.000 korun. Záměrem je, aby sauny provozovaly například sdružení obcí a byly by zpoplatněny.

Na pěti místech regionu vzniknou na jaře a v létě také otevřené zastřešené prostory s výhledem do krajiny, takzvané Yogapointy. Lidé si v nich budou moci zacvičit jógu nebo další protahovací cvičení či relaxovat. Využívat je budou moci zdarma a jejich součástí budou například i panely s radami, jak cvičit jógu nebo protahovat jednotlivé části těla. Zázemí pro cvičení chce kraj vybudovat v Ostravě, v rekreačním areálu Olešná ve Frýdku-Místku, v Trojanovicích, v lázních Darkov a na Malé Morávce.

Něco podobného, jako plovoucí sauny, funguje už několik let v Praze na řece Vltavě. Sauna sice není doslova plovoucí, ale zchladit se skokem do Vltavy můžete i zde. „Lázně na lodi“, tak se jmenuje místo na Rašínově nábřeží, kde saunu na jedné z lodí najdete. Do saunovací místnosti se vejde až šestnáct lidí a díky prosklené zdi se můžete kochat pohledem na protější smíchovskou náplavku nebo i Pražský hrad.

Naprosto unikátní saunu, tzv. Saunalauttu, což ve finštině znamená sauna na voru, mají od 8.ledna v Hradci Králové. Lehká dřevěná stavba s velkorysými prosklenými stěnami jakoby pluje po hladině Orlice, v jednom z nejpůvabnějších koutů města - na Slezské plovárně. Finská saunalautta jí byla inspirací nejen vzhledem a umístěním na vodní hladině, ale také pravými finskými saunovacími rituály.

Málokdo totiž o saunování ví tolik, co Finové - pro jejich kulturu je sauna součástí života stejně jako životní postoj, který jedinečně vystihuje prastarý finský pojem sisu: zahrnuje osobní vytrvalost, houževnatost, odolnost i radost ze života a schopnost poradit si v každé situaci.