V Krušných horách se opět drží voda a tvoří rašelina

Rašeliniště mezi obcemi Pernink a Abertamy v Karlovarském kraji obnovily Lesy České republiky v rámci podnikového programu Vracíme vodu lesu. V projektu za osm a půl milionu korun šlo o 66 hektarů, tedy největší revitalizované rašeliniště v Krušných horách.

Na Perninském rašeliništi, někdy zvaném i Abertamské, se bezmála půl století průmyslově těžila rašelina – v letech 1956 až 2000. Podle odhadů se jí vytěžilo 600 až 900 tisíců metrů krychlových, často nešetrným frézováním až do sedmimetrové hloubky. Poté bylo území technicky rekultivováno, ale vodní režim na 66 hektarech nejpoškozenější plochy obnovily až Lesy České republiky.

Pro oživení rašeliniště byla klíčová vysoká hladina vody.„Proto jsme v původních odvodňovacích kanálech vybudovali 390 různých přehrážek a dva kamenné vzdouvací objekty, vyhloubili jsme i osm tůní. Kvůli zpomalení odtoku vody se zahrnuly tříkilometrové meliorační příkopy a po celé ploše vznikla kaskáda 24 nízkých rašelinových poldrů zpomalujících povrchový odtok srážek,“ vysvětlil krajský ředitel Lesů ČR Miroslav Rozner z Karlových Varů. Došlo i na úpravy vegetace, odstranily se náletové dřeviny a vysadily rašelinné kleče, takže má území otevřený a přírodní ráz. Oblast je nyní veřejně přístupná, přes mokřiny vede až k molu s pozorovatelnou a informačními tabulemi nový dřevěný povalový chodník.

Tento krušnohorský projekt spolufinancovala Evropská unie prostřednictvím Operačního programu životní prostředí. Podnik v posledních letech obnovil rašeliniště také v Jizerských horách i jižních Čechách a připravuje další čtyři obdobné projekty – opět v Jizerských a Krušných horách a dva v jižních Čechách.

Za revitalizaci Perninského rašeliniště a citlivý přístup k obnově krajiny, který přispívá k ochraně přírodního fenoménu, získaly Lesy ČR čestné uznání v rámci 20. ročníku Dnů stavitelství a architektury Karlovarského kraje a soutěže o nejlepší stavbu Karlovarského kraje. Soutěž vypisuje Regionální stavební sdružení Karlovy Vary spolu s Karlovarským krajem, Statutárním městem Karlovy Vary a partnerskými stavebními organizacemi. V letošním ročníku bylo přihlášeno 28 realizovaných staveb, 15 projektů a 6 zachráněných památek.

Zdroj: lesycr.cz