V Olomouci vzniká nový vodopád

V olomouckých Bezručových sadech bude obnoven historický vodopád. Vodopád bude velmi zajímavou atrakcí, která bude navíc jako nový vodní prvek zpříjemňovat atmosféru v širokém okolí.

Umělý vodopád s výkonným čerpadlem vybudoval v Bezručových sadech v polovině 60. let státní podnik Sigma Lutín pro zahradnickou výstavu, která posléze dostala název Flora Olomouc. Vodopád býval v provozu jen během květinových výstav a také každou neděli, kdy Olomoučané chodívali do Výpadu na sváteční procházky. Konec jeho fungování nastal někdy v závěru 80. let.

Před pár lety se ale při průzkumu potvrdilo, že jej bude možné obnovit. Proběhla kvůli tomu i sanace narušeného skaliska. Letos by měl být záměr obnovy atraktivního vodního prvku dotažen do úspěšného konce. Technologie bude kompletně nová, stejně jako před několika desítkami let se jedná o uzavřený okruh.

Pod hradbami vznikne malé jezírko, které bude mít v nejhlubším místě až jeden a půl metru a pod ním bude jímací šachta s čerpací technologií. Tu jako sponzorský dar v hodnotě přesahující půl milionu korun věnuje firma Sigma Group. Vodu bude rozvádět systém nerezového potrubí a trysek vedených úžlabinou ve skalách tak, aby byl co nejméně nápadný. Dno jezírka bude vytvořeno z pohledového betonu a povede do něj několik schodů.

Novinkou je regulace množství a proudu vody, aby bylo možné při slavnostních příležitostech spustit vodopád s ještě větší intenzitou.

Přesný režim provozu vodopádu zatím není nastavený, ale už nebude v provozu jen během výstav Flora Olomouc. Počítá se s provozem od jarních do podzimních měsíců a ještě se zvažuje, kdy a na jak dlouhou dobu by byl spuštěn během pracovních nebo víkendových dnů.