Vyzkoušejte tradiční vánoční lití olova

Lití olova je jedním z klasických vánočních zvyků, které se v českých rodinách tradují už desetiletí. Málokdo však ví, že se původně jedná o keltské kouzlo využívající pradávnou magii vody. Podívejte se na zpomalené záběry této tajuplné vánoční tradice.

Dnes již není lití olova tak častým zvykem, jako tomu bylo dříve, především z důvodu špatné dostupnosti tohoto materiálu a nebezpečí zacházení s touto roztavenou látkou. Nicméně je možné, v rámci obnovování starých tradic a zvyků a návratu ke kořenům, si lití olova na Štědrý den vyzkoušet. V obchodech jsou běžně k dostání tzv. sady pro lití olova. Většinou obsahují vše potřebné, kromě zdroje ohně a nádoby, do které se olovo vlévá do vody.

Jak se dozvíte, co vás čeká? Olůvko roztavíme v kovové nádobce s rukojetí, například nad plamenem svíčky. Jakmile je olovo tekuté, opatrně přesuneme nádobku nad kovovou, či dřevěnou nádobu naplněnou studenou vodou. Olovo vlijeme do vody opatrně a ne z příliš velké výšky. Po cca 5 minutách můžeme naběračkou nebo lžící vyjmout odlitky z vody a věštění může začít.

Pokud to myslíte opravdu vážně, pak byste olovo měli odlít osobně. V hotovém odlitku pak uvidíte symbol toho, co vás v novém roce čeká a podle tradice nemine.