Voda pro kojence? Z vodovodu nebo balená?

Pokud je voda z vodovodu pro kojence bezpečná, existují důvody proč kupovat tu balenou? Rozdílem jsou vyšší legislativní požadavky na složení balené vody. Ty však nutně nemusejí představovat rozdíl v kvalitě.

Balená kojenecká voda se na pultech našich obchodů začala objevovat v 80. letech. V té době totiž voda z vodovodu neměla na všech místech naší republiky pro kojence optimální složení. Jedinou alternativou, kterou v té době mohli rodiče zvolit, byla voda minerální. Ta ovšem nevyhovovala z hlediska vysokého obsahu rozpuštěných minerálních látek.

Jaká je role balené kojenecké vody dnes?

Vzhledem k tomu, že složení dnešní pitné vody ve většině případů vyhovuje přísným evropským normám, které jsou pro přípravu kojenecké stravy dostatečné, lze balenou kojeneckou vodu vnímat jako náhradní řešení pro případ, že si kvalitou pitné vody z našeho kohoutku či z naší studny nejsme jistí. Kvalitu vody si lze ovšem ověřit na stránkách vodárenských společností či rozborem vody ve studni a úplnou jistotu můžeme získat převařením vody.

Přísnější limity

Balená kojenecká voda má ze zákona většinu limitních hodnot nastavenu přísněji než pitná voda z kohoutku. Přísné limity však nejsou obvykle stanoveny s ohledem na zdravotní hledisko, jedná se spíše o jakousi deklaraci toho, že u kojenecké vody si můžeme být jistí její kvalitou a striktně přírodním složením.

Podle definice příslušné vyhlášky (č. 275/2004 Sb.) je kojenecká voda výrobkem z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje, který je vhodný pro přípravu kojenecké stravy a k trvalému přímému požívání všemi skupinami obyvatel. Přičemž u této vody není povolena žádná úprava chemického složení.

Na trhu se ovšem můžeme setkat také s balenou minerální či pramenitou vodou označenou termínem „vhodná pro přípravu kojenecké stravy“. Kvalita této vody by sice měla být srovnatelná s vodou kojeneckou, avšak je třeba mít na paměti, že tato voda již prošla určitou úpravou stejně jako pitná voda z kohoutku.

Obdoba biopotravin

Využití balené vody pro přípravu kojenecké výživy lze přirovnat k nákupu biopotravin. U nich bychom měli mít garantovanou určitou úroveň kvality a zdravotní nezávadnosti, na kterou si ovšem musíme vesměs připlatit. Vyhovující a zejména nezávadné složení by nám však v dnešní době měla zaručit také většina kvalitních konvenčních potravin. Je ovšem dobré vědět, co kupujeme. Připomeňme, že kvoda z vodovodu patří mezi nejkvalitnější v Evropě. A navíc v ČR máme minimálně 150 vodovodů zásobujících kolem 100 tisíc obyvatel, kde kohoutková voda svou kvalitou odpovídá úrovni vody balené kojenecké.

Zdroj: článek F.Kožíška (Státní zdravotní ústav) v časopise Praktický lékař