Kde najdete aktuální informace o kvalitě vody u vás ve městě?

Většina vodárenských společností pravidelně publikuje aktuální data o kvalitě vody na internetu. Četnost a rozsah analýz vody určuje vyhláška (č. 275/2004 Sb.).

Pojďme se podívat, jakou formou tyto informace prezentují společnosti působící v Praze, Brně a Ostravě.

Praha

Pražané najdou aktuální informace o kvalitě pitné vody na internetových stránkách společnosti Pražské vodovody a kanalizace. Vodárna zveřejňuje výsledky analýz 87 ukazatelů každý měsíc a je možné i dohledat archivní informace. Statistika zahrnuje průměrné údaje kvality vody z kohoutků u spotřebitelů.

Brno

Prezentace Brněnských vodáren a kanalizací má jinou podobu. Obyvatelé Brna najdou kvalitu vody ve své lokalitě pomocí interaktivní mapy. U konkrétního místa na mapě se zobrazí průměrné výsledky základní analýzy 13 ukazatelů. Vodárna také uvádí kontakty, kde je možné získat další informace. Buhužel na stránkách jsme nedohledali informace o datech provedených analýz.

Ostrava

Pokud vás zajímá kvalita vody v Ostravě, najdete ji na webu Ostravských vodovodů a kanalizací, které zveřejňují pro jednotlivé lokality aktuální údaje 13 ukazatelů. Data se vztahují k uplynulému čtvrtletí. Doplněn je kontakt pro doplňujcí informace.