Vydejte se za krásami vodopádu na Poniklém potoce

V Jeseníkách mezi Klínovou horou a Polomem se nachází údolí, které ukrývá téměř třímetrový vodopád na Poniklém potoce, nazývaný také Poniklý vodopád. Poniklý potok je horská bystřina, která mívá dostatek vody i v suchých obdobích roku a vodopád si tak můžete pěkně užít po celý rok.

Vodopád je tvořen dvěma rameny, které odděluje skalní ostroh. Levým ramenem protéká větší proud vody pod sklonem asi 45°. Z levého ramena padá voda svisle a naráží na kamenný schod. Na šířku má vodopád asi deset metrů.

Sto metrů nad vodopádem stojí chráněný Smrk na Poniklém potoku. Jedná se o smrk ztepilý s neuvěřitelným obvodem kmene 391 cm a výškou 37 m. Žízeň můžete zahnat u zastřešené Poniklé studánky, horský pramen vás určitě osvěží.

Od nádraží v Koutech nad Desnou je to k vodopádu přibližně 3,5 km po asfaltové cestě. Procházka je vhodná pro kočárky nebo můžete trasu zdolat na kole či koloběžce.

Stezka je značena žlutě, u rozcestí Poniklý potok je ale potřeba odbočit doleva, mimo žlutou. Pokud se vydáváte na větší túru na hřeben Hrubého Jeseníku po žluté směřující do Sedla pod Vřesovkou, tak se ocitnete na rozcestí Poniklý vodopád, kde jen kousek sejdete z trasy přímo k vodopádu.