Znáte závlahové vaky?

Několik českých měst se rozhodlo v letních měsících využít závlahové vaky. Jaké mají zkušenosti?

Závlahové vaky se začaly užívat v USA zhruba před třiceti lety. V Evropě jich zhruba u osmi stovek stromů pak instaloval například Stockholm.

Zavlažovací vaky tvoří nezávislý systém kapkové závlahy stromů. Vaky jsou ručně doplňovány vodou a ta poté několik hodin postupně zavlažuje kmen stromu. "Použití vaku šetří náklady za automatický závlahový systém či ho nahrazuje v lokalitách, kde je jeho použití nevhodné či nemožné," vysvětluje Dorota Havlíková, mluvčí radnice v Českém Těšíně, kde zavlažovací vaky již používají. Využívají je hlavně tam, kde stromy rostou v dlažbě, jsou na velmi slunných místech nebo je dává k nově nasazeným stromům.

Jaké jsou výsledky? "Určitě je efekt poznat. Oceňujeme to pozitivně a jako bonus vidíme hlavně to, že strom je vlastně kontinuálně zaléván, nikoliv, že jednou za dva tři dny dostane velkou dávku vody," doplňuje mluvčí. Vak lze použít jednoduchý, nebo dva sepnuté s objemem až 190 litrů.

Speciální zavlažovací vaky budou chránit několik desítek stromů rostoucích i v Přerově, konkrétně v parku Michalov a v místní části Předmostí. Radnice se jich rozhodla zakoupit 50, dřeviny budou chránit především v suchých a horkých letních dnech

Foto:Zavlazovacivaky.cz