Deštivého a chladného jara jsme si už odvykli

Podle meteorologa a klimatologa Pavla Zahradníčka, který pro web seznamzpravy.cz poskytl rozhovor, zažíváme typické květnové jaro a deštivé počasí je naprosto normální a pro přírodu prospěšné.

Podle Zahradníčka se jedná o standardní průběh počasí pro střední Evropu, jen jsme tomu trošičku odvykli za těch posledních pět let, kdy jaro bylo většinou suché a srážek tu padalo podstatně méně. Takže jsme se teď jen vrátili k tomu normálnímu typickému jaru, což je dobrá zpráva.

Celé jarní období, tedy duben až červen, bylo minulé roky srážkově podprůměrné. Byl tam opravdu statisticky výrazný trend poklesu srážek v dubnu až červnu. To byl problém pro rozvoj sucha, kdy ta bezsrážková období v minulých letech přišla ještě po suché zimě, takže se to naakumulovalo. Letošní rok je jiný, ale tedy v květnu pršelo i minulý a předminulý rok.

Pro přírodu je to dobrá zpráva, že tolik prší

Půda se doplní vodou do jednoho metru vrstvy a doplní se vodou i vodní toky, takže před létem bude dobrá zásoba pro rostliny. Kdyby bylo horké léto, tak rostliny alespoň budou mít z čeho čerpat. Navíc teď rostliny rostou a potřebují hodně vody a v minulosti jí moc v půdě nebylo.

Skončilo období horka a sucha?

Z pohledu aktuálního stavu (meteorologického) určitě sucho není. Z pohledu dlouhodobého (klimatologického) jsme stále v sušším období a převládá statisticky ještě deficit srážek. Zda skončila suchá epizoda se říct nedá, ale samozřejmě je tradiční, že se střídá sušší a vlhčí periody, ale sucho posledních pět let způsobil nedostatek srážek jen z padesáti procent. Z druhé půlky za to mohla teplota vzduchu, která vysušovala půdu. I kdyby teď pršelo, ale byly vyšší teploty, bude pořád tendence k suchu. Teprve celkově vlhčí počasí znamená, že nebude sucho. Posledních pět let je opravdu spíše problém teplota vzduchu.

Zdroj: seznamzpravy.cz