Jaké budou dopady klimatických změn za 50 let?

Sucho, požáry, ale i povodně...takové prognózy klimatických změn zveřejnila na svém webu Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

Extrémní sucha a stoupající hladiny moře

Zatímco Španělsku nebo Portugalsku hrozí, že se postupně promění v poušť, obyvatelé anglického či italského pobřeží se zase budou potýkat se stoupající hladinou moře.

Na webu EEA nalezneme interaktivní mapy Evropy rozdělené podle různých témat. Patří mezi ně například mapy sucha, s odhadem pro roky 2041 až 2070. Podle předpokládaného množství emisí skleníkových plynů a to nižší a vyšší koncentraci, se kterou souvisí i vyšší teplota, se počítá s nástupem období extrémního meteorologického sucha na jihu Španělska, Itálie, v částech Francie nebo třeba v Řecku.

Další mapa ukazuje ohrožené oblasti, kde je znázorněna stoupající mořská hladina od jednoho do šesti metrů. Mezi tyto oblasti by mohly spadat obydlené části pobřeží na západě Anglie nebo v Benátském zálivu na severovýchodě Itálie. Podle toho, jak rychle budou odtávat ledovce, je možné, že už na konci tohoto století by mohla být hladina zhruba o metr výš. Moře by v případě nárůstu o jeden metr zaplavilo řadu míst na jihu a západě Francie nebo Dánsku. Kdyby se to stalo dnes, v Evropě by se to přímo dotklo více než 7,5 milionu lidí.

V Česku hrozí požáry a povodně

Česká republika se sice nemusí bát stoupající hladiny moře, ale podle EEA nám hrozí vyšší riziko lesních požárů. Na druhou stranu se počítá také s nárůstem silných dešťů s častějšími bleskovými povodněmi a to v poslední třetině tohoto století na celém území střední Evropy. Místy má být intenzita vyšší až o 35 procent. Týká se to hlavně severu Moravy, části Středních Čech nebo skoro celého Slovenska, Maďarska a východního Polska.

Agentura EEA zdůrazňuje, že skutečné dopady v podobě sucha, požárů nebo záplav v nadcházejících desetiletích budou záležet na tom, jak se budou jednotlivé země a regiony adaptovat na postupující změny a jestli se podaří zvrátit celosvětový nárůst emisí skleníkových plynů, který zatím rok od roku láme rekordy.

Zdroj: irozhlas.cz