Tip na dárek? Ekologický paddleboard

Paddleboardy brázdí české stojaté vody už nějaký ten pátek. Firma Green Planet Investment vyrábí tato plovací prkna zcela z odpadního materiálu.

Hoe he‘e nalu, jak paddle-boardingu říkají jeho průkopníci na Hawajských ostrovech je sport, při kterém jezdec stojí na prkně vzpřímeně a užívá pádla k pohybu po vodní hladině. Pádlovat se dá na vlnách, ale také v říčních a stojatých vodách, což je také jedním z hlavních důvodů neustálého vzestupu popularity tohoto sportu v Česku, už od propuknukní trendu ve světě v roce 2013.

Společnost Green Planet je jedním z mála výrobců paddle-boardů v Česku, a v tuto chvíli jediným výrobcem prknem s fylozofií ekologické přívětivosti a kruhové ekonomiky. Výroba probíhá za využití materiálu a výrobního procesu umožnujícího použít jako zdroj průmyslový recyklát a po dosloužení prkna ho opět plně ekologicky recyklovat.

Na výrobu používá materiál z přepravních beden převážně z automobilového průmyslu. Všechny odřezky, které během výroby vzniknou, se opět drtí a přetvářejí na granulát, jenž firma prodává k dalšímu využití. Právě drcení plastového odpadu je původní aktivitou společnosti. Do jejího výrobního procesu jsou v rámci programu sociální odpovědnosti zapojeni také hendikepovaní spoluobčané s mentálním postižením.

Po ukončení své životnosti se dá celý paddleboard znovu recyklovat. Drobné oděrky či poškození lze velmi snadno zacelit, svým vlastníkům tak vydrží opravdu dlouho.

Paddleboarding má mnoho podob, jako outdorová rekreační aktivita vhodná i pro rodiny s dětmi, fitness aktivita, netradiční prohlídka historického centra města a jeho památek, rybaření, pro cvičení jógy, a také v podobě závodů na rybnících, jezerech, v korytech řek i na moři.

Zdroj: gpboard.cz