Hracholusky - přehradní jezero uprostřed lesů

Areál přehradního jezera Hracholusky je ideálním místem, kam vyrazit s dětmi na výlet. Jezero, které v tomto skalnatém údolí uprostřed lesů napájí řeka Mže, je dlouhé 22 kilometrů.

Přehradní jezero Hracholusky láká milovníky koupání do svých vod dvacet kilometrů od Plzně, ve směru na Stříbro. Přehrada vznikla vybudováním sypané hráze v roce 1964 a zaplavením malebného údolí řeky Mže. Jejím účelem byla zejména akumulace vody pro průmysl, závlahy a teplárnu. Další účely jsou snížení účinků povodní, rekreace, energetické využití, rybolov a zajištění minimálního zůstatkového odtoku.

Pláže jsou tu travnaté a vstup do vody pozvolný. Vodní radovánky si zde zpestříte například vodními trampolínami, které najdete v areálu plovoucích trampolín AquaJump v prostoru Transkempu Hracholusky u hráze přehrady. Na vodní hladině se mimo obřích trampolín vyřádíte i na skákadlech a skluzavce. Je zde také klub vodního lyžování a konalo se zde i mistrovství republiky.

V areálu se lze ubytovat v chatkách, pokojích, stanech i přívěsech. Kemp je vybaven několika kiosky, bistrem, restaurací, pizzerií a prodejnou potravin. Návštěvníci si zde kromě koupání v čisté vodě užijí i turistiku po malebném okolí. Blízko jezera Hracholusky se nachází lázně a řada kulturních památek. Pod přehradou je vysoko na skále na pravém břehu Mže zřícenina hradu Buben. Okolí hráze i nádrže se hojně využívá k pěší i cykloturistice.