Jak zbavit řeky zbytků léčiv a hormonů?

Nová dotační výzva s názvem „Trondheim“ z Norských fondů přichází s inovativním opatřením, jak čistit odpadní vody pokročilými technologiemi. Státní fond životního prostředí má na toto opatření, vedoucí k odstranění zbytků léčiv a dalších problematických látek z povrchových vod, připraveno téměř 94 milionů korun.

I když je čištění odpadních vod u nás na pokročilé úrovni, ne vždy dokážeme zbavit vodu všech nečistot. Výzkumy prokázaly, že se v povrchových vodách vyskytují zbytky antibiotik, hormonů a jiných běžně používaných látek, které však mohou být pro vodní organismy a ekosystémy velice nebezpečné.

Podle ředitele SFŽP Petra Valdmana je současná výzva jednou z prvních dotací zaměřených na podporu snížení znečištění vod nerozpustnými zbytky různých chemických látek - takzvanými mikropolutanty.

"Jelikož tyto látky nepodléhají tak snadno biologickému rozkladu, dochází k jejich nežádoucímu hromadění ve vodě, půdě i v tělech živých organismů. I metabolity, které vznikají při rozkladu mikropolutantů, jsou mnohdy velmi toxické. Proto jsme se na tento typ znečištění rozhodli zaměřit v rámci podpory z norských fondů," uvedl Valdman.

Dotaci mohou žadatelé dostat na pilotní projekty zaměřené na instalaci pokročilých technologií čištění odpadních vod, které umožní právě redukci zbytků léčiv a jejich metabolitů. A to jak u významných zdrojů znečištění, například zdravotnických zařízení či domovů pro seniory, tak v komunálních čistírnách odpadních vod. Podle fondu peníze podpoří i vznik kořenových čistíren či umělých mokřadů, které jsou také účinné v boji s tímto typem znečištění.

Dotační výzva Trondheim je dvoukolová. V prvním kole zájemci předloží k posouzení projektové záměry se základními informacemi. "K hodnocení projektového záměru bude vytvořena Expertní komise složená ze zástupců interních i externích odborníků v oblasti ochrany vod. Ti posoudí, zda je vhodné navrhovaný projekt zařadit k financování do dotačního programu. Úspěšní žadatelé budou vyzváni k dopracování projektového záměru, finanční podpora může činit od 5,2 do 26 milionů korun," popsal Valdman.

Žadatelé mohou své projektové záměry předkládat prostřednictvím Agendového informačního systému AIS SFŽP ČR a to od 8. dubna do 11. června 2021. Podpořené projekty musí být zrealizovány do 30. dubna 2024.

Zdroj: ČTK