Kam s ním? Aplikace, která poradí, kam s odpadem

Autoři projektu Ukliďme Česko přišli s novým řešením - aplikací Kam s ním?. Ta nabízí snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně "zbavit" nechtěných věcí a odpadů.

Aplikace "Kam s ním?", nazývaná také "Český google na odpadky", poradí, jak správně s nechtěnými věcmi naložit, kde legálně a v drtivé většině i bezplatně odevzdat jak běžný odpad z domácnosti, tak například prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elekto, baterie, světelné zdroje, velkoobjemový odpad, nebo třeba i odpady nebezpečné.

Aplikace byla spuštěna na začátku roku 2020 a obsahuje místa pro nejčastější druhy odpadů. Obsahuje i provozní doby sběrných středisek či míst zpětného odběru tam kde jsou tato data k dispozici, včetně možnosti navigace na tato místa. Tam, kde jsou k dispozici data o kontejnerových stáních na tříděný odpad, například v Praze, či Brně, lze tato místa jednoduše vyhledat a zabrazit v mapě, která aktuálně obsahuje celkem přes 50 000 odběrných míst.

Postupně budou přibývat další města a sběrná místa pro ostatní druhy odpadů.

„Před šesti lety jsme založili s kolegy tradici dobrovolnických úklidů pod názvem Ukliďme Česko, která se stala fenoménem s více než 150 000 zapojených dobrovolníků v roce 2019. A ani po letech nás nepřestává překvapovat, co vše jsou lidé schopni vyhodit do přírody.Naším cílem však není donekonečna uklízet nepořádek po jiných. Z toho důvodu jsme spustili projekt „Kam s ním?“, pro ty, kteří by snad i dnes, v době sběrných středisek a všudypřítomných kontejnerů na tříděný odpad nevěděli…" říká autor projektu Miroslav Kubásek. Na tvorbě webové aplikace se podílel Petr Altman a medializaci projektu zajišťuje Radek Janoušek.

Mapový systém je uživatelům dostupný jednak přes webový prohlížeč na adrese kamsnim.cz, tak v mobilní aplikaci pro operační systémy Android a iOS.

Podívejte se na krátké zábavné video k tomuto projektu: