Kamencové jezero mělo rekordní sezonu

Přestože se kvůli epidemii koronaviru otevřelo Kamencové jezero později, návštěvnost byla o několik tisícovek vyšší než v minulých letech. Rekreační areál navštívilo od června do září 102.000 lidí.

Koupaliště letos otevíralo kvůli zákazům v souvislosti s epidemií až na konci května. Chatky byly v provozu od 1. června a kemp až o týden později. "Přišli jsme o celý květen, ovlivnilo to i červen. Ale prázdninové měsíce všechno vynahradily," uvedla Věra Fryčová, ředitelka Zooparku Chomutov, pod který Kamencové jezero spadá.

Velkou roli v překonání stotisícové mety sehrála podle Tona především obliba zdejšího kempu. Z celkového počtu návštěvníků případlo 28.000 na kemp. "I tady se projevily důsledky koronavirových opatření. Lidé trávili dovolenou především v republice, tedy i u nás," uvedla ředitelka. Kemp využívali také fanoušci znovuotevřeného vleku pro vodní lyžování na Bandě.

Zatímco dříve lidé do kempu pod stan jezdili spíše na prodloužené víkendy, letos to byly podle Tona i týdenní turnusy. Třikrát musel dokonce kemp vyhlašovat stop stav, protože byl naprosto plný.

Na koupališti se omezení projevila jen zpočátku, do prázdnin všechna padla. "Zvýšené hygienické požadavky nás nijak nezaskočily, na pravidelné dezinfikování společných prostor jsme zvyklí. Neměli jsme v tomto ohledu žádnou negativní zpětnou vazbu, ani zaměstnance v karanténě," uvedl vedoucí.

Největším problémem zůstala nízká hladina vody. V srpnu tu museli uzavřít část plovoucího mola, které kleslo příliš blízko ke dnu, a upraven musel být jeden z bazénků. Větší pozornost se věnovala také okolí postranních mol, kolem kterých bylo rovněž málo vody, a skákání do vody tak mohlo být nebezpečné. U dětské pláže zase klesající hladina odhalila větší kus břehu, takže na brouzdaliště bylo třeba přivézt dalších 30 tun písku.

"Jezero potřebuje, aby hladina přes zimu vystoupala alespoň o 30 centimetrů. Pokud by naopak dál klesala, nebylo by možné, se koupat," řekl Ton. Pozitivní podle něj je, že poslední dva měsíce hladina neklesá. Na jezeře mají k dispozici digitální měření, a výšku hladiny tak mohou sledovat každých pět minut. Na podzim tu plánují nainstalovat srážkoměr, aby bylo jasné, nakolik se déšť projeví na množství vody v jezeře. Problém s nízkou hladinou řeší město s odborníky.

Kamencové jezero je jako přírodní útvar jedinečné a i ve světovém měřítku ojedinělé. Jezero vzniklo zatopením dolů, v nichž se těžil kamenec a síra. Plocha jezera je 15,95 ha, šířka je 240 m a délka 676 m, největší hloubka je 3,4 m. V létě je lákadlem pro všechny návštěvníky z Chomutova, celé České republiky a pro turisty z celého světa.

zdroj: ČTK