Který nápoj je nejzdravější?

Jednoznačně čistá voda! Proto by měla být základem pitného režimu. Ideální je stále čerstvá a kontrolovaná voda z vodovodu.

Pokud si ji chcete něčím ochutit, můžete do ní přidat třeba citron nebo mátu. Pitný režim je také vhodné doplnit i o menší množství minerálních vod, vodou ředěné ovocné či zeleninové šťávy nebo slabé čaje, nejlépe neslazené. Dětem se občas do pití čisté vody nechce, mají raději sladké limonády, šťávy a džusy, ale ty by se kvůli vysokému obsahu cukru měly pít jen výjimečně. Ani vody sycené bublinkami nejsou pro náš organizmus zdravé a je dobré jejich množství omezit.

Kolik vody potřebujeme?

Základní potřeba vody je 30 až 40 ml vody na kilogram hmotnosti člověka a den, tak zní poučka od odborníků na výživu a od lékařů. Co z toho vyplývá? Že dospělý člověk, který váží 70 kg, by měl denně vypít 2,1 až 2,8 litru vody. U dětí tato poučka úplně neplatí. Mají v těle jiný poměr vody než dospělí a i když váží méně, měly by vypít asi 2 litry vody denně. Množství vody potřebné k pití je však individuální a závisí i na naší aktivitě a počasí. Při sportu a v horkém počasí je potřeba pití větší, tělo se více potí a o tekutiny si samo říká, má žízeň. Je dobré ho tedy poslouchat. Část tekutin do organismu dostáváme i jídlem např. polévkou, ovocem či zeleninou.

Je dobré pít vodu z kohoutku nebo z PET lahve?

Z vodovodu teče zdraví nezávadná pitná voda, za jejíž kvalitu ručí společnost, která vodovody a kanalizace provozuje. V Praze jsou to Pražské vodovody a kanalizace. Kohoutková voda je kvalitní a nezávadná a zcela vyhovuje evropským limitům po stránce fyzikální, chemické, mikrobiologické i biologické. Prochází pravidelnými kontrolami nejen ve vodárnách, ale i přímo u spotřebitelů.

Proč pít vodu z vodovodu?

  • 1 litr vody z vodovodu je více než 100krát levnější než 1 litr balené vody.
  • Je zdravotně nezávadná a pod stálou kontrolou laboratoře. V některých parametrech dokonce podléhá přísnější kontrole než balená voda.
  • Vždy čerstvá u vás doma – voda je „uskladněna" v chladu a temnu ve vodovodním potrubí, kde se nekazí.
  • Šetříte přírodu – odpadá přeprava kamiony, manipulace při skladování a likvidace neekologického odpadu.
  • Šetříte své zdraví – nemusíte nosit těžké balíky vody (balík se šesti láhvemi váží asi 10 kg).

Zdroj: vodnistrazci.cz