Naučná stezka kolem Velkého Pařezitého rybníka

Máme pro vás tip na výlet, na který se můžete vydat klidně i s malými dětmi. Jde totiž o nenáročnou procházku, při které se i něco málo přiučíte na naučné stezce, která vede skrz Přírodní rezervaci Velký Pařezitý rybník.

Rybník leží jen pár kilometrů od pohádkové Telče, na úpatí nejvyšší hory Vysočiny – Javořice. Rozlohu má 18 hektarů a pojme 400 tisíc kubíků vody.

Kolem rybníka vede naučná stezka, která má 4 zastavení týkající se historie rybníka se zajímavostmi a životem v jeho okolí:

  1. O rybníku a jeho historii - první zastavení informuje o historii rybníka od jeho založení v roce 1565 po současnost

  2. O živé vodě - druhé zastavení představuje mikroskopické, ve vodě vznášející se organismy – řasy, korýše, vířníky tvořící plankton a bezobratlé živočichy vázané na vodní prostředí.

  3. O zvířecích kamarádech - během procházek v okolí rybníka lze zahlédnout zástupce obojživelníků, plazů, savců, o kterých informuje třetí zastavení.

  4. O zelených přátelích – čtvrté zastavení je věnováno vzácnému rostlinnému společenstvu vytvořeném na rašelinovém podkladu.

Stezka je dlouhá necelé 3 kilometry, proto je i vhodná pro výlet s malými dětmi. Začátek stezky je u jižní části hráze, u přístupové cesty z kempu. Dále pokračujete po hrázi, směrem k hájence, kde se napojíte na modrou turistickou značku. Asi po 1,5 kilometru odbočíte z cesty do leva a půjdete kolem pláže, po červené značce pak dojdete do výchozího bodu.