Navštivte pohádkové vodní dílo

Údolní nádrž nesoucí název "Les Království" je díky své poloze v zalesněném údolí řeky Labe a svým architektonickým ztvárněním jednou z nejkrásnějších přehrad v celé České republice.

Architektura tohoto vodního díla, které se nachází v nádherné krajině uprostřed lesů, je originální a mnohdy se o ní říká, že je skutečně pohádková. V roce 1964 byla zapsána na seznam technických památek.

Přehrada měla zabránit povodním

Přehrada dokonale spojuje technické řešení s estetickou stránkou stavby. Myšlenka přehrazení Labe se stala aktuální po roce 1897, kdy se údolí od Vrchlabí přes Dvůr Králové až k Pardubicím proměnilo díky obrovské povodni doslova v měsíční krajinu. Tehdy v těchto místech protékalo 330 metrů krychlových za vteřinu a to už byla voda stoletá. Bylo proto rozhodnuto vystavět dvě říční hráze, které by zadržovaly náhlé přívalové vlny. Jedna byla vystavěna pod Špindlerovým Mlýnem a druhá - Les Království - v úzkém údolí řeky nad Dvorem Králové.

Romantická, impozantní stavba

Projektanti navrhli přehradu v romantizujícím duchu. Samotná koruna hráze je doplněna dvěma branami s ozdobnými věžičkami. Domek hrázného, stojící opodál na pravém břehu, připomíná malý kamenný hrad s dominantní věží s cimbuřím.

Hráz je gravitační oblouková, zděná z královédvorského pískovce. Šířka hráze v základu je 37 metrů a v koruně 7,2 m. Délka hráze v koruně je 218 metrů. Maximální výška hráze je 41,1 m, hloubka u hráze je asi 28 metrů. Nádrž je při zásobním objemu dlouhá 5,1 km a maximální zatopená plocha činí 85 hektarů (v běžném provozu 58,6 ha).

Pod hrází stojí budova malé elektrárny v pozdně secesním slohu. Prošla kompletní rekonstrukcí, včetně výměny technického vybavení. Původní Křižíkovo soustrojí zde pracovalo až do roku 2005, kdy bylo vyměněno za novější a účinnější horizontální Francisovy turbíny. Současný výkon elektrárny je 2,2 MW.

Kudy k přehradě?

Autem je možné dojet k přehradě buď ze směru od Dvora Králové, Bílé Třemešné nebo od obce Vítězná. Jestli si chcete výlet prodloužit, nechte svůj vůz v nedaleké obci Bílá Třemešná, kde je možné volně parkovat. Je tady i autobusová a vlaková zastávka. Když půjdete po zelené turisticé značce, tak vás stezka zhruba po 4 km zavede až k hrázi přehrady. Zpáteční cesta do Bílé Třemešné je stejná a s menší procházkou kolem nádrže ujdete zhruba 10 km, což vám zabere asi 3 hodiny. Raději si s sebou vezměte svačinu, občerstvení zde bohužel žádné nekoupíte.