Pláž v obležení rypoušů

Nevídaný pohled se vám naskytne na širokou písčitou pláž, pobíž města San Simeon v Kalifornii. Připlouvají sem totiž velice zajímavá zvířata - rypouši sloní a jsou jich tu doslova mraky.

K pobřeží osady San Simeon připluli první rypouši v roce 1990. V prosinci téhož roku jich bylo už okolo sto padesáti a v lednu se narodilo první mládě. V dalším roce místní napočítali padesát mláďat a o osm let později se na pláži San Simeon zdržovalo více než 7,5 tisíc dospělých rypoušů a 1 900 novorozeňat. V roce 2005 se odhadovalo, že je v kolonii na celých 14 tisíc rypoušů a jejich počet i nadále roste, pomalu si přitom přivlastňují další a další donedávna ještě pusté pláže.

Měto San Simeon se tak stalo domovem tisíce rypošů. Někteří vypadají, jako by na pláži leželi od nepaměti. Jiní rypouši se ještě lesknou od vody. Zatímco na souši se rypouši sotva valí, v oceánu jsou překvapivě velmi hbití a obratní. Dokážou se potopit do hloubky přes 650 metrů a vydržet tam několik desítek minut. Svoje velké tukové zásoby získávají z konzumace chobotnic, rejnoků, ryb i menších žraloků, sami se ale mohou stát kořistí větších žraločích druhů.

I když vypadají rypouši na první pohled nevinně, tak ve chvíli, kdy se cítí ohroženě a chtějí ochránit svá teritoria a mláďata, dokážou být nečekaně hbití a bojovní. O jejich síle se můžete přesvědčit zejména v období páření, kdy samci bojují o získání svého "rypoušího harému".

Urostlí samci dosahují délky až 4,5 metru a váží dvě tuny. Od 3,5metrových samiček, které váží kolem 900 kg, se liší výrazným chobotovitým rypákem, který připomíná menší chobot. O samičky svádějí dlouhé a krvavé souboje a jen ti největší, nejsilnější a zároveň nejagresivnější samci pak shromažďují kolem sebe až čtyřicet samiček.

V 19. století byli rypouši sloní hojně loveni i lidmi a málem vyhynuli. Díky zákonům na jejich ochranu se situace postupně zlepšila a dneska jejich populace čítá odhadem 650 tisíc jedinců.

Jak to na takové pláži plné rypošů vypadá, se podívejte v následujícícm videu: