Etiopská přehrada bude čtyřikrát větší, než Praha

Etiopie buduje největší gigantickou přehradu na Modrém Niliu. Stavbu ale provází řada sporů mezi Etiopií na jedné straně a Egyptem a Súdánem na straně druhé. Po neúspěšném jednání v listopadu, začalo v lednu další kolo jednání, kterého se zúčastnili i zástupci Jihoafrické republiky, která předsedá Africké unii.

Velká přehrada etiopského znovuzrození za 4,6 miliardy dolarů (102,3 miliardy korun) má být největší hydroelektrárnou v Africe. Vznikla na Modrém Nilu, který je extrémně důležitou řekou v Africe, na které závisí miliony životů. I proto se nová etiopská přehrada nelíbí státům po proudu řeky – Súdánu a Egyptu, které se obávají, že kvůli přehradě přijdou o část svých vodních zdrojů a chtějí, aby Etiopie uzavřela právně závaznou dohodu, která bude regulovat napouštění a provoz přehrady. Etiopie možnost uzavřít takovou dohodu dosud odmítala a tvrdí, že oba státy nemají důvod k obavě o své vodní zdroje.

Na vodních zdrojích z Nilu závisí podle agentury AFP až 97 procent obyvatel Egypta, kterých je zhruba 100 milionů. Súdán v minulosti trpěl rozsáhlými povodněmi a regulace toku Nilu by mu mohla dokonce pomoci. Ovšem i tento stát se obává, že se kvůli přehradě sníží průtok řeky. Zhruba 85 procent vody teče do Súdánu a Egypta z Etiopie.

Pro východoafrickou zemi je vodní dílo otázkou národní hrdosti a tamní vůdci v něm vidí způsob, jak s pomocí levné elektrické energie nastartovat ekonomiku. Etiopie patří mezi státy s nejnižší spotřebou elektřiny na světě. Nově vybudovaná hydroelektrárna bude do sítě dodávat dvojnásobek současné její produkce elektřiny. Navíc, podle propočtů bude elektrické energie tolik, že Etiopie bude schopna energii prodávat i jiným státům, například Súdánu. I proto tuto stavbu podporuje drtivá většina Etiopanů. Ti se dokonce na obrovské vodní dílo „složili“ nákupem vládních dluhopisů, které nakupovali i běžní lidé.

Velká přehrada etiopského znovuzrození pojme 74 miliard kubických metrů vody a její rozloha činí 1 700 kilometrů čtverečních. Pro porovnání –⁠ je téměř čtyřikrát větší než celá Praha. Počítá se s tím, že její napouštění do plné kapacity bude trvat minimálně 5 let, ovšem počítá se spíše s delším napouštěním. Tato doba by měla být dostatečně dlouhá na to, aby etiopští dělníci přehradu dokončili.