Hooverova přehrada - jeden ze symbolů Spojených států

Není nejvyšší, největší či nejdražší, přesto je to legenda. Dvě stě dvacet metrů vysoká přehradní hráz Hooverovy přehrady ležící na řece Colorado 50 kilometrů jižně od Las Vegas byla nejen převratným technickým dílem, stala se i jedním ze stavebních kamenů cesty z hospodářské krize 30. let minulého století.

Jeden ze symbolů Spojených států byl dostaven před 85 lety, 1. března 1936.

Přehrada byla vybudována především proto, aby zkrotila mohutnou řeku Colorado. Kromě toho, že slouží jako ochrana před povodněmi, je i ohromnou zásobárnou pitné vody a vybudovaná vodní elektrárna byla ve své době nejvýkonnější na světě. Stavbu přehrady, původně Boulder Damu, měl na starosti Herbert Hoover - tehdejší ministr obchodu a budoucí prezident USA, po kterém byla přehrada pojmenována v roce 1947.

Stavba přehrady, ve své době ojedinělé nejen mohutností, ale i svým designem ve stylu art deco, byla zahájena v roce 1931. Netrvalo dlouho a projekt přilákal v době hospodářské krize na hranice Nevady a Arizony tisíce nezaměstnaných, kteří byli ochotni pracovat v těch nejtěžších podmínkách. Pro dělníky i jejich rodiny se vybudoval improvizovaný tábor Ragtown a později modernější městečko Boulder City, stavba přehrady také stála za rozmachem nedalekého Las Vegas. Celkem se na výstavbě hráze podílelo 20.000 lidí, asi stovka z nich při stavbě zahynula.

První záměr o umístění přehrady byl v kaňonu Boulder. Proto dostal projekt název Boulder Canyon Project, nakonec bylo rozhodnuto postavit přehradu v Černém kaňonu. V určitou chvíli musela být řeka Colorado odkloněna do několika tunelů.

Hráz přehrady je 221 metrů vysoká, v základech je široká 198 metrů a na vrcholu 13 metrů tlustá. Vybudována byla z tří a půl milionu kubických metrů betonu, odstraněno bylo osm milionů tun skály. Před přehradou vznikla vodní nádrž Mead, která je největší přehradní nádrží v USA a jednou z největších na světě. Lake Mead se táhne do vzdálenosti 185 kilometrů.

Přehradní hráz je turisticky atraktivním místem. Od roku 1985 je Hoover Dam národní památkou a když teroristé napadli v září 2001 Spojené státy, Hoover Dam se stal jedním z nejvíce střežených míst v USA. I kvůli bezpečnosti a přetíženosti byla uzavřena pro dopravu silnice Route 93, které po hrázi spojovala stát Nevada se sousední Arizonou. Kousek od hráze byl proto postaven velký silniční most, který je součástí novější dálnice, a samotná silnice na přehradní hrázi slouží jen návštěvníkům. Přehrada se dostala do knih, objevila se v několika filmech i v písních.

Zdroj: ČTK