Objevte krásu nového vodojemu v Turnově

Během roku vyrostl v Ohrazenicích u Turnova unikátní vodojem, který pojme až 150 tisíc litrů vody. Jeho tvar tak trochu připomíná sportovní trofej, o kterou bojují reprezentační týmy na fotbalovém mistrovství světa.

Využijte Den otevřených dveří 4. listopadu 2019 od 14 do 18 hod. a navštivte unikátní vodojem v plné kráse.

„Příležitost postavit takovou stavbu je jednou za život. Je to moderní a technologicky velmi náročná stavba, která prověřila projektanty i architekty,“ uvedl pro Novinky.cz Milan Hejduk, předseda Vodohospodářského sdružení Turnov, které bylo investorem stavby.

Výstavba vodojemu byla součástí rozsáhlého projektu, jehož hlavním cílem bylo odstranění manganu z vodního zdroje na Záborčí u Turnova. V zadání projekčních prací byl velký důraz na technologickou kvalitu i architektonický vzhled budov vodojemu. O konečné podobě architektonického řešení vodojemu pak rozhodla formou ankety široká veřejnost.

Nabízí se podobnost se slavnou fotbalovou trofejí nebo symbolem tryskající vody ze země, která si na vrcholu hraje s kuličkou – v tomto případě s koulí o hmotnosti dvou lokomotiv (plná akumulace váží téměř 200 tun). Přitom skutečnou inspirací pro návrh věžového vodojemu byla vyhlídková věž Bayterek Tower stojící v Astaně (Kazachstán). Také atypická krytina kulové plochy našla svůj vzor v zahraničí. Výrobce fasádních systémů doporučil využít řešení, které použil v roce 2011 při realizaci opláštění objektu ve tvaru koule Centra vědy a zábavy Ahhaa v Tartu (Estonsko).

Stavba byla financována z prostředků Evropské unie prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí, Libereckým krajem, městem Turnov a obcí Ohrazenice. Zbylé prostředky uhradilo z vlastních zdrojů Vodohospodářské sdružení Turnov.

Technická data unikátního vodojemu

  • Výška: necelých 30 metrů
  • Průměr koule: 8 metrů
  • Materiál koule: ocelový plech o tloušťce 10 mm
  • Objem zásobníku: 150 tisíc litrů
  • Hmotnost při naplnění vodou: 200 tun
  • Architekti: In. Point Praha – architekti Zdeněk Sláma a Robert Wild

Co dalšího najdete v okolí? Prozkoumat můžete třeba naučnou stezku “Pojďme za vodou" v Turnově, která seznamuje se základními principy vodárenství v každodenním chodu města a snaží se navázat na prvorepublikovou tradici vycházek kolem města. Podél trasy je řada atraktivních zastavení – restaurace U Zrcadlové kozy, jez na Jizeře v Dolánkách, volnočasový areál a pláže u Jizery, Dlaskův statek, restaurace Ábelův mlýn, Dům přírody v Dolánkách, cyklostezky a inline stezky podél Jizery a údolím Vazovce, zahrada a zámek Hrubý Rohozec, atd.

Zdroj: www.vhsturnov.cz/naucna_stezka_pojdme_za_vodou-p-84.html