Po stopách studánek s příběhem

U stovek studánek a historických lesních cest rozmístili státní lesníci z Lesů ČR po celé republice dřevěné tabule s QR kódy.

Lesy ČR chtějí lidem i v postcovidové době zpříjemnit pobyt v přírodě, a tak kromě studánek začali vyznačovat i páteřní historické lesní cesty.

U studánek najdete informační tabule s QR kódy, díky kterým se po načtení prostřednictvím čtečky v mobilní aplikaci Klub nového lesa uživateli zobrazí příběh vztahující se ke konkrétní studánce. Načítáním QR kódů získáváte také body, za které si můžete v klubovém e-shopu vybrat odměny. Lesy ČR také začaly na jaře vyznačovat historické páteřní lesní cesty. Lesníci jich ve všech regionech pečlivě vybrali dvě stě a jejich příběhy sepsali s kronikáři i odborníky na místopis.

Obnovu 300 studánek a vodních pramenů za 365 dní slíbil podnik letos na jaře. Stanou se turistickým cílem i místem odpočinku i bezpečného setkávání. „Asi polovina z nich už je vyčištěná a zastřešená kvůli padajícímu listí a jiným nečistotám. Odpočívat je možné na nedaleké lavičce,“ řekl generální ředitel Les

„Počítáme s tím, že do mapy během letošního roku zaneseme také asi šest set významných stromů. Jejich seznam i tabule s QR kódy připravujeme. Veřejnost se tak o nich dozví víc a může se přesvědčit, že o tyto stromy pečujeme. Věřím, že se stanou cílem mnoha výletů,“ dodal generální ředitel Lesů ČR.

Více na klubnoveholesa.cz a ve stejnojmenné mobilní aplikaci.