Rekultivační jezera místo uhlí

Přinášíme vám pořad ČT edu o pozoruhodných biotopech, které vznikají na místech, kde se donedávna těžilo hnědé uhlí.

Severní Čechy by se mohly proměnit v oblast s největší koncentrací výroby obnovitelné elektrické energie ve střední Evropě, uvedl na konci roku idnes.cz. Šest obřích jezer, vzniklých napuštěním vytěžených lomů, se má stát pětkrát objemnější zásobárnou vody než největší tuzemská nádrž Lipno. Bude to ale stát desítky miliard korun a nebude to hned.

Studii proveditelnosti na to, jak nově využít krajinu zhruba o 400 kilometrech čtverečních zasažených těžbou, nyní zpracovává státní podnik Palivový kombinát Ústí (PKÚ), jemuž území patří. Během příštích 40 let se má na Mostecku a Chomutovsku postupně ukončovat těžba uhlí. Mají vzniknout jak nové lesnické, zemědělské, stavební a rekreační plochy či biokoridory, tak především několik nových vodních ploch.

Severočeská jezera a lomy

Jezero Milada

Bývalý hnědouhelný lom Chabařovice, těžit se v něm přestalo v roce 1997. Napouštění proběhlo v letech 2001 až 2010, veřejnosti se jezero otevřelo v roce 2015. Maximální hloubka 25 m, délka 3,2 km, plocha 252 hektarů.

Jezero Most

Bývalý hnědouhelný lom Ležáky. Těžit se přestalo v roce 1999, napustilo se 2008 až 2014, probíhá pětiletý ověřovací provoz. Otevřít veřejnosti se má v druhé polovině příštího roku. Maximální hloubka 75 m, délka 2,5 km, plocha 309 ha.

Důl ČSA (budoucí jezero Centrum)

Těžba má dle plánu skončit v roce 2024, maximální hloubka jezera se má pohybovat od 180 do 220 metrů. Předpokládaná rozloha 666 ha.

Důl Vršany

Plánovaný konec těžby v roce 2035, hloubka 100 metrů a více, rozloha 263 ha.

Důl Bílina

Těžit má do roku 2055, jezero má mít rozlohu 930 hektarů.

Důl Nástup Tušimice

Těžba má skončit do 2040, rozloha jezera 939 ha.

Takzvaná „hydrická rekultivace“, při níž se lomy zaplavují vodou, se využívá i na jiných místech v severozápadních Čechách. K menším rekultivačním jezerům patří Barbora u Teplic, Matylda u Mostu či Michal u Sokolova. Zatím nejrozsáhlejší je jezero Medard u Sokolova, které má mít bezmála 500 hektarů a zatím se napouští. Vůbec největší by pak mělo vzniknout po vytěžení lomů Jiří a Družba na Sokolovsku.

Pořad ČT edu ukazuje, že pokud člověk přírodě poskytne čas a rozumně odstartuje rekultivace zničených území, dokáže voda vyléčit i zdánlivě nezhojitelné šrámy.

Ke shlédnutí na: edu.ceskatelevize.cz

Zdroj: idnes.cz