Skončila dlouhá epizoda sucha?

Příroda nám dává čas, abychom se nadechli...situaci po letošním létu nastínil v rozhovoru pro Deník N bioklimatolog Zdeněk Žalud. Přestože byly letní měsíce nadprůměrně deštivé, nedá se mluvit o tom, že by sucho, které trvá od roku 2015, skončilo.

Klimatologové se dívají na teplotu vzduchu nebo množství srážek z dlouhodobého hlediska. Aby dokázali říci, jak se klima vyvíjí, sledují ho v dlouholetých řadách, minimálně v třicetiletých intervalech.Takže dva měsíce deště po dlouhé epizodě sucha pro ně z pohledu desítek let vůbec nic neznamenají.

Suché Čechy a vlhká Morava

Bioklimatolog Zdeněk Žalud, který je zemědělec a zabývá se vazbou klimatologie a meteorologie vidí letošní léto z meteorologického pohledu pozitivně a dle něj je v půdě vody dostatek. Až na jednu velkou výjimku, což je oblast severozápadních Čech: Rakovnicko, Slaný, Litoměřicko, Kladensko. Sucho, které panuje celé léto v severozápadních Čechách, je hloubkové. I když přišly srážky, situace se tam výrazně nezlepšila. Pouze lehce, a to v povrchové vrstvě půdy, nikoliv v té hlubší. Stav půdy v severozápadních je proto extrémní a trpí tím i lesní porosty. Stromy si totiž nemohou brát vodu z hlubších vrstev půdy.

Naopak na Moravě si zemědělci v poslední době stěžují, že vody je až příliš. V druhé půlce července mělo být u některých plodin téměř po žních, ale zrno bylo vlhké a na mnoha polích se nedalo kvůli rozbahněné půdě například do pšenice či řepky se sklízecími stroji vjet. V nižších polohách byla místy pšenice a řepka přezrálá. Jelikož je nešlo sklízet, snížila se jejich kvalita. Ale i tak celkově v Česku bude sklizeň hlavních plodin v porovnaní s posledními roky nadprůměrná.

Extrém vystřídal extrém

Dle bioklimatologa Zdeňka Žaluda to není nic neobvyklého. Už v minulosti jsme si všimli, že suchá epizoda bývá velmi často ukončena až povodněmi. A už před mnoha lety klimatologové varovali, že změna klimatu, která přichází, přináší především hydrometeorologické extrémy: sucho, povodně a jiné.

Jde ale o to, s jakou intenzitou se střídají a kolik máme takzvaných normálních let. Za posledních třicet let stěží najdeme rok, který by byl z pohledu posledního tisíciletí „normální“, bez extrémů.

Zdroj: denikn.cz