Udržitelné knihkupectví, aneb každá kniha může dostat druhou šanci!

Jednoduchý způsob, jak dát další život přečteným knihám, vypadajícím stále jako nové, nabízí udržitelné knihkupectví Reknihy.

Iniciativu Reknihy vymyslel a v březnu 2019 založil teprve 23letý Tadeáš Kula, který sám pociťoval, že je potřeba dostat mladé lidi zpět ke čtení a udělat z knih finančně dostupnější zboží šetrné k planetě. Za svůj udržitelný projekt získal v loňském roce ocenění za naplňování "Cílů udržitelného rozvoje".

Ekologicky smýšlející knihkupectví vzniklo primárně za účelem vracet knihy do oběhu a podporovat cirkulární ekonomiku. Díky Reknihám nemusí čtenáři přijít o uspokojivé šustění stránek a vůni papíru. Nyní je možné dostat knihy ve skvělém stavu ze zaprášených poliček k dalším čtenářům.

Mladý podnikatel zdůrazňuje, že nejde o antikvariát, ale o udržitelné knihkupectví. Produkty totiž musí splňovat určitá kritéria. Knížka musí být vydaná v posledních dvaceti letech a být ve skvělém stavu.

Knihkupectví funguje na systému provizí a kromě šetření papírem šetří tedy i místo lidem v knihovnách. Když se čtenář rozhodne sdílet prostřednictvím Reknih své knihy, pošle je na jednoho ze sběrných míst. Tam knihy zkontrolují a ocení. Když se kniha prodá, obdrží původní majitel na svůj účet u Reknih 50 % z prodejní ceny. Tento kredit pak může využít na koupi nových knih, nebo si částku nechat zaslat na bankovní účet.

Reknihy jsou tu pro ty, co chtějí udělat něco pro naši planetu, ale zároveň nechtějí ztratit požitek z kouzla papírových knih.

Mimo to, že podstata celé společnosti je sama o sobě ekologická, podporují projekt Rainforest Trust, který zachraňuje deštné pralesy a z každé prodané knížky posílají nadaci finanční podporu.

Více o udržitelném knihkupectví se dozvíte na jejich webu reknihy.cz