Voda v první linii v době pandemie obstála, prohlásil ministr Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman navštívil pražské vodohospodáře, aby se přesvědčil, jak zvládá tato součást kritické infrastruktury pandemickou situaci.

Pražské vodovody a kanalizace přivítaly v pátek 23. dubna vzácnou návštěvu. Ministr zemědělství Miroslav Toman, do jehož kompetence patří právě vodohospodářství, se zajímal o plány krizové připravenosti, jejich naplňování v průběhu pandemie covidu-19 i aktuální zkušeností vodohospodářů, které získali v průběhu krize.

Nejmodernější technologie

Generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos ministra Tomana ubezpečil, že dodávka vody v Praze byla po celou dobu pandemie plynulá a nebylo ohroženo fungování systému ani kvalita dodávané pitné vody. Ministr si v rámci návštěvy prohlédl jeden z nejmodernějších vodohospodářských dispečinků v Evropě, který řídí distribuci pitné vody a odkanalizování odpadní vody v Praze.

PVK při této mimořádné příležitosti představily také další moderní technologie a výzkumné projekty, na kterých se v posledních letech podílely. Jde například o vyhledávání ztrát pitné vody pomocí satelitního snímkování, hydroakustický průzkum vodovodní sítě nebo stanovení ohnisek koronaviru pomocí monitoringu odpadních vod. Nejmodernější technologie jsou velmi cenné, bez kvalitní práce odborníků v terénu se však vodohospodáři neobejdou, potvrdil Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Praha plánuje investovat 56 miliard

Ministr Toman se rovněž zajímal o obnovu vodohospodářského majetku v hlavním městě a způsob jejího financování. Podle Pavla Válka, předsedy představenstva Pražské vodohospodářské společnosti, která realizuje vodohospodářské investice v hlavním městě, jsou v letech 2021–2035 naplánovány investice do pražské vodohospodářské infrastruktury ve výši 56 miliard korun.

Z převážné části budou tyto investice financovány z vybraného vodného a stočného, přičemž se neočekává žádný prudký nárůst ceny. Ta zůstane ve strategickém výhledu hluboko pod hranicí sociální únosnosti, která je definována jako 2% z průměrných příjmů domácností. Ministr Toman dlouhodobý plán investic ocenil a prohlásil, že by byl rád, aby takto zodpovědně přistupovaly k obnově vodárenského majetku všechny vodohospodářské společnosti v České republice.