Vodopády Satiny – nejznámější vodopády v Beskydech

Jižně od obce Malenovice na území Beskyd najdou milovníci přírody nádhernou horskou říčku, pramenící pod Lysou horou, a na ní Satinské vodopády. Nepatří sice mezi největší, ani co se týče výšky, ani průtoku, nachází se ale v překrásné skalní soutěsce, která určitě stojí za návštěvu.

Skalnaté koryto Satiny, které je místy hluboké až 15 m, se považuje za jedno z nejdelších a nejtypičtějších pro moravskou část Karpat. Uvidíte tu vodopády ( dosahující výšky 3m ), četné peřeje, kaskády a zajímavé skalní útvary zvané obří hrnce. Vodopády Satiny přímo navazují na přírodní rezervaci Malenovický kotel v masivu Lysé hory.

V horkých letních měsících nabízí soutěska příjemný chládek a člověk si tady připadá jako v deštném pralese.

V soutěsce se dochovaly lesní porosty s přirozenou dřevinnou skladbou – především kyselé bučiny a druhově bohaté suťové lesy s chráněnou měsíčnicí vytrvalou. Přímo v toku byla nalezena řada bezobratlých živočichů, mezi nejvzácnější nálezy patří 3 druhy chrostíků. V roce 2006 byla Správou CHKO Beskydy zřízena Přírodní památka vodopády Satiny.

Nejkratší cesta je od U Korýtka, odkud je to po kamenných schodech necelý kilometr a hravě to zvládnou i rodiny s malými dětmi. Kdo by se chtěl projít trochu víc, může vyrazit třeba od rekreačního střediska Sepetná - po oranžové medvědí stezce a následně žluté turistické značce je to odsud asi 4,5 kilometru. Nejbližší železniční stanice je ve Frýdlantě nad Ostravicí - Nová Dědina, odkud je to pěšky asi 5 kilometrů.