Vydejte se na Šumavu za vodopády svatého Wolfganga

Vodopády sv. Wolfganga jsou jedním z nejkouzelnějších koutů Vyšebrodska i celého Lipenska. Kaskádovité vodopády tvoří říčka Menší Vltavice nedaleko vyšebrodského kláštera.

K Wolfgangovým vodopádům se dostanete po naučné Opatské stezce, která vede z Vyššího Brodu. Výchozím bodem je v nedávné době restaurovaná Rožmberská brána vyšebrodského kláštera. Dále vede žlutá turistická značená trasa, která vás po třech kilometrech vrací zpět ke klášteru. Trasa je 3,7 kilometru dlouhá.

V nejvyšší části vodopádů je kaskáda, která překonává výšku okolo tří metrů na přibližně osmi metrech délky. Po 20 metrech následuje horní vodopád, který je složený ze dvou stupňů a několika ramen. Pod menším spodním vodopádem si můžete užít příjemnou vyhlídku na dřevěné lávce.

Místo u vodopádů je krásným místem k odpočinku uprostřed divoké a nespoutané přírody a také vzácnou lokalitou, kde můžete pozorovat např. skorce vodního či ledňáčka. V porostech mechů v řečišti žijí zástupci torentikolních bezobratlých druhů, vzácně je zde pozorován i rak kamenáč.

Zdejší voda je kyselá (pH 6,6 - 6,8) a co se týče její teploty, v zimě může klesnout až na bod mrazu a i v tom nejparnějším létě dosahuje přibližně pouze 10 stupňů.

Vodopády pojmenovali vyšebrodští mniši po sv. Wolfgangovi, který byl v 10. století biskupem v německém Řezně. Pro Němce znamená tato historická postava tolik, jako svatý Václav pro Čechy. Dá se tedy předpokládat, že právě z těch míst se na Vyšebrodsko začalo šířit křesťanství.

Opatská stezka vede od Vyšebrodského kláštera a prochází údolím Hamerského potoka, který je dnes známý spíše jako Menší Vltavice. Stezka má dvě samostatné trasy. Obě začínají u kláštera, ta první má 13 zastavení a vede po žluté turistické značce podél Opatského kanálu až k vodopádům svatého Wolfganga.

Druhá stezka je dlouhá 4,2 kilometru a na své cestě k Loučovicím má 6 zastavení, která se věnují přírodním, technickým i historickým zajímavostem. Trasa sleduje modrou turistickou značku a je možné udělat z ní několik odboček, například k Čertově stěně nebo na vrch Vyklestilka.

Obě trasy jsou snadné a vhodné tedy i pro rodiny s dětmi nebo méně zdatné turisty.