Vydejte se po horském okruhu stezky Vincenze Priessnitze

Stezka živé vody je zaměřena na vodu a její vlastnosti. Dětem cestu zpestří 12 dřevěných plastik pohádkových bytostí. Ale pozor cesta je poměrně náročná.

Stezka se nachází na Studničním vrchu nad městem Jeseník a začíná i končí u rozcestníku Jitřní pramen.

V průběhu cesty narazíte na deset informačních tabulí zaměřených na prameny této oblasti a obzvláště nyní, v teplých dnech, se bude hodit osvěžení u dvou přírodních Priessnitzových sprch.

Na panelech s tématikou vody se dozvíte něco o 17 historických pramenech, o jejich fyzikálních, chemických a léčivých vlastnostech. Některé panely byly v nedávné době rekonstruovány. Stezka obsahuje fotografie tzv. vodních krystalů z několika místních vzorků. Dětem se budou líbit dřevěné sochy rusalky, vodní víly, ohnivého mužíka, trola, lesního skřítka a další.

Stezka byla otevřena v roce 2010 a navazuje na stezku Vincenze Preissnitze.

Zastavení:

  1. Jitřní pramen
  2. Večerní pramen
  3. Čeňkův pramen
  4. U Sokolího vrchu
  5. Meklenburský a Finský pramen
  6. pramen Freundschaft´s Quelle
  7. Schindlerův pramen
  8. pramen Tůňka
  9. Sourozenecký pramen a kříž
  10. Preissnitzův pramen

K naučné stezce se dostanete z města Jeseník autobusem do Jeseníku-Lázně, z konečné zastávky vedle sanatoria Priessnitz, pěšky po červené a zelené turistické značce asi 1,5 km na začátek okruhu. Jestli pojedete autem, zaparkovat můžete v areálu Priessnitzových léčebných lázní.

Délka trasy je přibližně 6 km (cca 3 hodiny) a doporučuje se kvalitní pevná obuv, protože na několika místech je náročný, lehce podmáčený terén.