Výlet na vodní hrad Švihov

Navštivte nejznámější vodní hrad v Česku, kde se natáčela oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Hrad Švihov se nachází v Plzeňském kraji, 10 km od města Klatovy. Hrad měl v historii několikrát namále a hrozil mu zánik, nakonec se naštěstí dochoval a každoročně ho navštíví tisícovky návštěvníků. Hrad byl postaven na přelomu 15. a 16. století na místě bývalé tvrze za účasti známého stavitele Benedikta Rejta. Švihov se svým opevňovacím vodním systémem patřil k nejlepším pevnostem své doby.

Po celou turistickou sezónu hrad žije nejen prohlídkami, ale také nesčetnými doprovodnými akcemi. Přes léto si tu dávají dostaveníčko šermíři, konají se koncerty, výstavy výtvarných děl i divadelní představení.

Ujít byste si neměli nechat také výstavní prohlídkový okruh věnovaný Popelce, která na švihovském hradě bydlela ve filmu Tři oříšky pro Popelku. Okruh je individuální, lze jej tedy navštívit samostatně bez omezení doby prohlídky. Expozice je umístěna v Bílé baště, která má samostatný vchod přímo z velkého hradního nádvoří.

Okolo vodního hradního příkopu se můžete také projet na pramici, nebo se z hradu vydat na příjemnou procházku podél řeky Úhlavy k zámku v Červeném Poříčí. Cesta údolím podél řeky je plná pěkných pohledů na Švihov, vrchy Bělč a Tuhošť.

O vodních hradech

Hrady byly vybudovány na kopcích a strmých skalách, aby se daly dobře bránit a dobýt je nebylo snadné. Jsou však i hrady, které najdete v naprosté rovině. A protože pro svou obranu využívaly vodu, říká se jim vodní hrady.

Vodní hrad poznáte snadno. V jeho bezprostředním okolí je široký, vodou naplněný příkop. Často to dokonce vypadá, jako by hrad přímo z vody vyrostl a s pevninou je spojen pouze mostem. Pro vybudování vodního hradu se využívalo blízkosti vodního toku, tedy řeky nebo potoku, odkud se dala voda přivést do uměle vybudovaného příkopu kolem hradu. Samotné sídlo bylo vybudováno na přirozeném nebo umělém ostrově uprostřed vzniklé vodní plochy a s pevninou ho spojoval obvykle jen jeden most, s padací částí, aby se zamezilo přístupu nechtěných návštěvníků.

Vodní hrady měly oproti těm na kopci několik výhod. Tou nejzásadnější je dostupnost vody. Zatímco na hradech čnících vysoko nad okolní krajinu řešili problém, kde vzít vodu, kopali kvůli tomu hluboké studně, případně dováželi vodu z údolí, ve vodních hradech tento problém neřešili, voda byla nadosah a všude kolem. K vodním hradům byl také mnohem snazší přístup než k hradům vysoko na skále, nebyl tedy problém tam cokoli dopravit.

Další vodní hrady v České republice:

  • Zámek Červená Lhota
  • Zámek Blatná.
  • Budyně nad Ohří
  • Lipý (v České Lípě)
  • Vildštejn (na Chebsku)

Mnoho vodních hradů najdete v Německu, v Nizozemí, ale i v Rakousku nebo ve Velké Británii.

Zdroj: vodnistrazci.cz