Vyražte na český Grand Canyon!

Za krásami amerických kaňonů nemusíme do USA. U nás máme svou "Ameriku", skupinu vápencových lomů poblíž obce Mořina.

Lomu Velká Amerika se kvůli podobnosti s americkými kaňony říká český Grand Canyon a určitě ho znáte třeba z filmu Limonádový Joe. Lom vytváří impozantní kaňon. Na dně je nádherné jezero s průzračně čistou vodou o hloubce až 20 m.

Zatopený vápencový lom Velká Amerika leží přibližně 40 minut jízdy autem od Kladna. Je největším ze skupiny zdejších lomů, má velikost asi 750 × 150 metrů, hloubka bývá udávána v rozmezí 67 až 80 metrů. Do nadmořské výšky 335 m je lom zatopen bezodtokým jezerem. Ve východní, výše položené a proto nezatopené části skládají lidé z kamenů různé obrazce a nápisy, proto se tato část nazývá „Obrazárna“.

Od Velké Ameriky směrem k vápence uvidíte lom Mexiko. Můžete se podívat i na Malou Ameriku a spoustu dalších menších lomů. Pověstné jsou na Americe i štoly, kterých je obrovské množství.

Lom vytváří impozantní kaňon a je vyhledávaným turistickým místem. Kromě již zmíněného filmu Limonádový Joe zde byly natáčeny i jiné české filmy, např. Cesta na jihozápad, Malá mořská víla, Micimutr a další.

Podle odborníků je fyzická náročnost procházky na lehké úrovni a výlet tedy můžeme doporučit i pro rodiny s dětmi.

Přístup přímo do lomu a na nezabezpečených místech ani těsně k jeho okrajům není dovolen a správa lomů zde po desetiletí bojuje s ilegálními návštěvníky, kteří nerespektují zákazové tabule, překonávají zábrany a využívají jezero k rekreaci nebo nedovoleným průzkumům. Opakovaně zde při podobných návštěvách došlo k vážným úrazům. Z východní části vede od nedaleké silnice sjezd, který krátkým tunelem umožňuje vjezd do lomu; na začátku tunelu je brána, která je ale trvale zamčena.

Lom však začal být turistickému zájmu přizpůsobován. U východního konce lomu je v současné době parkoviště. Přibližně od roku 2008 vede podél severního okraje lomu žlutě značená pěší turistická trasa č. 6161 s několika vyhlídkovými plošinami, která k východnímu konci lomu přichází od Mořiny a od západního konce pokračuje k lomu Mexiko a kolem lomů západního systému pak směrem ke Karlštejnu.

Nedaleko východního okraje lomu vede silnice z Mořiny ke křižovatce mezi Bubovicemi a Kozolupy. Po této silnici projíždí několik spojů linky 311 Pražské integrované dopravy, nedaleko lomu mají zastávku „Mořina, odb. lom“ (2 páry spojů v pracovní den a jeden spoj z Prahy ve volných dnech).

Zdroj: Wikipedia