Za krásnými rybníky do Podtroseckého údolí

Chcete si udělat krásný, jednodenní výlet? Pak se vydejte do Českého ráje na hrad Trosky, kde se hluboko pod ním rozkládá Podtrosecké údolí s celkem osmi rybníky. Rokytnický, Hrudka, Vidlák, Věžák, Krčák, Nebákov, Podsemínský a Doly. Šest z nich patří do přírodní rezervace Podtrosecká údolí, kterou vede naučná stezka.

Posláním přírodní rezervace je ochrana nejrozsáhlejšího souvislého komplexu mokřadních biotopů.

Výlet začnete u zříceniny hradu Troska a vydáte se po červené turistické značce směrem k přírodní památce Tachovský vodopád a pokračujte až k rybníku Vidlák. Přímo u rybníka leží oblíbený kemp s hospodou.

U tábořiště se napojíte na naučnou stezku Podtrosecké údolí. Stezka je dlouhá 8 km a má celkem 13 zastavení s informačními tabulemi, která vás podrobně seznámí s místní faunou a florou.

Minete rybník Krčák a několik studánek, až se dostanete k rybníku Věžák. Jeho úžasnou scenérii podtrhují vysoké pískovcové skály vystupující přímo z vody. Věžickému rybníku se říká českorajské Benátky, protože v jeho okolí panuje unikátní klima. Daří se zde jinak vzácným teplomilným rostlinám.

Na okraji Semínského rybníka si všimněte kamenného mostu vedoucímu k Podsemínskému mlýnu. V těchto místech se natáčel nejen snímek Jak poslat tatínka do Polepšovny, ale také pohádka O uloupené divožence a film Kletba bratří Grimmů.

Naučnou stezku opustíte v místech, kde potkáte modrou turistickou značku. Dál půjdete k rybníku Nebákov. Přímo na jeho břehu stojí mlýn a restaurace, kde se můžete i ubytovat v budově nebo chatičkách. Červená značka vás nasměruje k rybníku Dolní mlýn, místo, kde se na křižovatce sbíhají čtyři českorajská údolí.

Trasa je jednosměrná a kdo se potřebuje vrátit k autu, měl by to vzít zpět kolem překrásného hradu Trosky. Do Borku i Malechovic jezdí ale také vlak, a tak se sem snadno dostanou i ti, kteří nemají vlastní dopravu.