Co se stane, když se ucpe kanalizace?

Lidé někdy do odpadní vody (např. do dřezu nebo do WC) hází věci, které tam nepatří. Jsou to třeba zbytky jídla, olej, hygienické potřeby, ale i nebezpečné látky, jako chemikálie, barvy, hnojiva apod. Kanalizace se postupně zanáší usazeninami, až se nakonec úplně ucpe a další odpadní voda tudy už neproteče, tím vznikne havárie.

Jak se stoková síť kontroluje?

Aby se haváriím na kanalizaci předešlo, odborní pracovníci ji průběžně a systematicky sledují a kontrolují. Větší stoky se osobně procházejí, kam se ale lidé sami nedostanou, provádějí pravidelný průzkum dálkově ovládanou kamerou. Ta přesně ukáže, co se v kanalizaci děje a jak potrubí vypadá.

Víte, že kanalizace se kontroluje kamerou, která je dálkově ovládána z auta?

Při průzkumu stoky je kamera umístěna na vozíku poháněném elektromotorem. Otočná hlava umožňuje prohlížet podrobně celý vnitřek kanalizace a dívat se i do jednotlivých přípojek. Vozík s kamerou je přitom ovládán dálkově z vozidla a obraz kamera přenáší na obrazovku umístěnou v autě, kde odborníci vyhodnocují stav kanalizace a určují, co s ní je potřeba udělat. Někdy kamera přistihne v kanalizaci potkana. Většinou tato plachá zvířátka utečou, ale některá jsou zvědavá a kameru si prohlíží.

Vedle průzkumu se v kanalizaci provádějí i různá měření, např. měření průtoku vody, sklonu stoky, napojení srážkových vod a další. Pokud se zjistí, že jsou v kanalizaci usazeniny, provádí se její čištění. K tomu se používají speciální čistící vozidla, kteráusazeniny odstraňují silným proudem vody.

Zdroj: vodnistrazci.cz