VaK Zlín má nové řídicí krizové a manažerské centrum

Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín dnes ve Zlíně otevřely nové řídicí krizové a manažerské centrum, které slouží pro celou oblast Zlínska. Je to nový centrální řídicí a informační uzel pro sběr informací o provozu, měření a možnost operativního řízení logistiky vody, řekl dnes ČTK předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

V centru je stálá dispečerská služba. "Dispečer sleduje distribuci vody v systému, její dostatečnou zásobu pro nepřerušené zásobení, stav ve vodojemech, čerpacích stanicích, tlakové poměry, vidí mimořádné situace a havárie. Komunikuje se zákazníky ohledně eventuálních poruch a řídí nepřetržitou poruchovou službu," uvedl Březík.

Systém podle něj zajistí vyšší provozní spolehlivost v zásobování vodou, efektivnější a úspornější provozování, zejména díky rychlejšímu odhalení případných úniků vody v síti. "Navíc je velmi důležité hledisko, že celý systém je dokonale ochráněn z hlediska kybernetické bezpečnosti i fyzického útoku na vodárenské objekty," uvedl Březík. Podle něj by všechny klíčové objekty měly být zobrazovány na obrazovkách a případný atak by byl z dispečinku vidět.

Nový dispečink je podle Březíka na mnohem vyšší úrovni než ten původní. Nové centrum bylo dokončeno na konci minulého roku, poté fungovalo ve zkušebním provozu. Šlo o společnou investicí VaK Zlín a Moravské vodárenské, náklady byly asi 20 milionů korun. Na Zlínsku funguje takzvaný provozní model, při němž se VaK Zlín starají o infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské. "Koncepce centra, kde se centralizují všechny on-line informace a následně dochází k jejich dalšímu využití, pochází z dílny skupiny Veolia podobně jako v Praze, Hradci Králové či Kladně," uvedl Březík.

Vodovody a kanalizace Zlín nedávno otevřely také zrekonstruovaný Vlárský vodovod. Jde o část přivaděče pitné vody mezi Brumovem-Bylnicí a Valašskými Klobouky na Zlínsku. Úsek je dlouhý téměř sedm kilometrů. Náklady byly 43 milionů korun, platil je VaK z úvěrů.