"Brána do Evropy"..to je přístav v Rotterdamu

Cestování máme nyní omezené, tak se můžeme alespoň podívat na zábavný a poznávací cestopis, který najdete na webu České televize. Nás tentokrát zaujal pořad o Rotterdamu, největším evropském přístavu, který obmývá Severní moře a díky své přístupnosti si vysloužil přezdívku „Brána do Evropy“.

Největší přístav v Evropě, voda, kam oko dohlédne, fascinující kontrast mezi starou a moderní architekturou. Vítejte v Rotterdamu, v Jižním Holandsku. Pořadem vás provede Martin Písařík.

Z množství přístavních mol tohoto města je snad nejznámější tzv. Wilhelminakade na řece Nová Máza (Nieuwe Maas), které leží uprostřed Rotterdamu. Dlouhé období dvacátého století představovalo významné spojení mezi západní Evropu a východním pobřežím Spojených států. Lodě mezi městy Rotterdam a New York pluly na trati „The Holland America Line“ již od roku 1873 a za ten čas navzájem sdílely i část své kultury. A právě díky dnešní architektuře je Rotterdam označovaný i jako Manhattan na Máze.

Příběh druhého největšího města Nizozemska se začal psát kolem roku 1270, kdy se na řece Rotte postavila přehrada – v holandštině dam. Rotterdam. Město bylo bohužel za II. světové války vybombardováno Němci a v podstatě srovnáno se zemí.

Průvodce Martin Písařík zde objevil to málo, co zbylo a samozřejmě se zaměřil i na to, co se na uvolněných parcelách nově postavilo. Vedle starého přístavu Oude Haven vás zaskočí Kijk Kubus - slavné dílo architekta Pieta Bloma, které bylo první skutečně moderní a neutilitární stavbou města. Dále se vypraví i do přístavu, jemuž se přezdívá “Brána Evropy”, k hotelu Amerika, odkud odjížděli holandští emigranti nebo do dalšího starého přístavu Delfshaven. Ve Schiedamu navštíví palírnu ginu a hlavně jeneveru, který je považován za otce ginu.

Více v pořadu, který najdete na webu České televize