Jak funguje cirkulární ekonomika?

Už dlouho se mluví o tom, že současný způsob produkce výrobků je z ekologického hlediska neudržitelný. Podle některých odhadů dokonce v roce 2050 nebude stačit na uspokojení veškeré konzumní poptávky na světě ani produkce ze tří planet, natož pak z té jedné, kterou máme.

Spotřebováváme prostě moc a naše zdroje na to nestačí. Řešením ale může být takzvaná cirkulární ekonomika.

Běžná ekonomika a produkce funguje lineárním způsobem – od surovin, přes návrh, výrobu a používání výrobku až po ukončení jeho životnosti a produkci odpadu, cirkulární ekonomika se snaží tento tok materiálu a energie uzavřít do kruhu. Jedná se tedy o snahu do ekonomiky zavést systém, kdy důsledně využíváme recyklované výrobky a materiály k produkci výrobků jiných, a odpad zde tedy nevzniká.

V cirkulární ekonomice nic není odpadem a to, co je pro nás odpadem, je spíš surovinou pro další kolo výroby a základem pro opětovný životní cyklus výrobku. Cirkulární ekonomika je vlastně organická – napodobuje tok materiálů a energií z přírody, kde také nezůstává nic nazmar a vše se kontinuálně přetváří.

Jaké jsou výhody cirkulární ekonomiky?

  • Menší až nulová produkce odpadu
  • Oddělení hospodářského růstu od těžby surovin
  • Eliminace dodavatelského řetězce

A jak cirkulární ekonomiky dosáhnout?

Je nutné začít od samotného návrhu výrobků, které by měly být vytvořeny tak, aby bylo možné jejich materiál po skončení životnosti dobře recyklovat, případně celý výrobek rovnou použít jinde (upcycling).

V rámci cirkulární ekonomiky se klade důraz také na efektivní využití výrobků. Velmi důležitá je také podpora recyklace odpadů, ve které jsou obecně po celém světě velké rezervy. Jen v Evropské unii se ročně vyprodukuje 2,5 miliardy tun odpadu, z nichž polovina končí na skládkách nebo ve spalovnách.

Jestli se zabýváte vzděláváním, organizujete osvětové akce, anebo se jinak nepřímo podílíte na zvyšování povědomí o cirkulární ekonomice, můžete se zúčastnit 4. ročníku soutěže Přeměna odpadů na zdroje, ve které vznikla právě nová kategorie – Cirkulární počin. Vyhlášení soutěže bylo zatím odloženo a odvíjí se od epidemiologické situace.

Soutěž Přeměna odpadů na zdroje organizuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

Zdroj: druhotnasurovina.cz