Když přestala téct voda...

Kam byste až byli schopni zajít pro poslední kapku vody? Tentokrát přinášíme tip na zimní čtení pro mládež a dospělé. Neal Shusterman ve své knize "Sucho" líčí temnou budoucnost, která je možná blíž, než jsme si ochotni připustit.

Klimatické změny se týkají celého světa, i my v Česku sucho bohužel pociťujeme. Už několik let sledujeme zprávy o suchu a nedostatečném využívání dešťové vody. Je to problém, který jako bychom nechtěli vidět a doufáme, že to budou řešit „až ti po nás“. Snad i proto autor knihy "Sucho", Neal Shusterman, k psaní přizval svého syna Jarroda, tedy příslušníka generace, pro které boj o vodu možná není jenom mrazivý příběh, ale možná i vize temné budoucnosti.

Příběh se odehrává v Americe, kdy se nedostatkovým zbožím stane ta nejdůležitější věc pro život - voda. Situace "bezvodí", jak tomu všichni říkají, trvá už nějakou dobu. Život se proměnil v nekonečný seznam zákazů: nezalévejte zahrady, nebuďte dlouho ve sprše, nepodléhejte panice. Jenže teď už žádná voda nezbývá a lidé z ní začínají být zoufalí.

Hlavní roli v tomto příběhu hrají zejména teenageři a každý z nich vnáší do děje trochu jinou povahu a důležitost. Autor barvitě vykreslil změnu u lidí, kteří postupně začnou trpět obrovskou žízní. Kvůli trošce vody jsou lidé brzy schopni udělat cokoliv. Jsou potom autorem popsáni jako vodní zombie :-) Na druhou stranu se i v tomto světě najde několik jedinců, kteří se snaží na vlastní úkor ostatním pomáhat.

Po přečtení si snad většina čtenářů uvědomí, že některé důležité věci často bereme jako samozřejmost. Ale v budoucnosti by se nám to mohlo tvrdě vymstít.

Neal Shusterman se narodil 12.11.1962 a vyrostl v Brooklynu. Je autorem mnoha knih pro mládež včetně románů Everlost a Downsiders, za který byl nominován na dvanáct státních čtenářských cen a který byl vyhlášen nejlepší knihou pro mládež a tipem pro nerozhodné mladé čtenáře podle Americké knihovnické asociace (ALA). V roce 2015 získal National Book Award za literaturu pro děti a mládež. Píše také scénáře k filmům a televizním programům, jako jsou Animorphs a Husí kůže (Goosebumps). Neal je otcem čtyř dětí a žije v jižní Kalifornii.

Knihu Sucho naleznete zde