Jak koronavirus dopadá na vodárenství?

Česká republika se stejně jako zbytek světa vyrovnává s přítomností pandemie SARS-CoV 2 (covid-19) už přes deset měsíců a po celou tuto dobu byla všem obyvatelům České republiky zajištěna dodávka pitné vody a odváděna a čištěna odpadní voda. SOVAK ČR provedl dotazníkové šetření s cílem zjistit, jaký má pandemie na vodárenství dopad.

V žádné společnosti, která je členem SOVAK ČR, nebyl po dobu pandemie přerušen provoz, žádná vodárna ani čistírna nebyla uzavřena z důvodu karantény. Vodárenské společnosti si také musely samy nastavit doporučení a postupy, protože pro takovou situaci nebyly dosud zpracovány.

V rámci nouzového stavu byl zpravidla aktivován systém krizového řízení, vyhlášení pohotovostního provozu nebo stupňů ostražitosti. Jako hlavní opatření v rámci společností bylo uvedeno zavedení home office pro všechny zaměstnance. Provozní zaměstnanci zajišťující chod vodáren a čistíren byli na základě distribučních opatření rozděleni na pracovní týmy a neodcházelo k jejich setkávání. Provoz byl zajištěn ve střídavém režimu, často byl zaveden zákaz vstupu na velíny čistíren a úpraven nebo úplný zákaz kontaktu s obsluhou velínů.

Koronavirus z hlediska ekonomických dopadů zvýšil náklady a snížil příjmy

Mezi náklady jsou nejvyšší služby, pořízení ochranných prostředků, vícenáklady na čisticí a dezinfekční prostředky nebo zvýšené mzdové náklady spojené s koronavirovými opatřeními. U tržeb pak klesly peníze za vodné a stočné, důvodem je mimo jiné uzavření průmyslových podniků na jaře.

Podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK), Vilém Žáka, se sdružení nyní snaží vytvořit manuál, jak fungovat s koronavirovými omezeními po dlouhou dobu. Virus byl už nalezen i v odpadní vodě, ale neví se, zda šlo o aktivní virus, nebo jenom o zbytky z exkrementů. Také se podle něj neprokázalo, že by se jakýkoliv pracovník z odpadní vody nakazil.

Žádné investice ve vodárenství nebyly kvůli koronaviru zastaveny

Naopak bylo na konci roku mnoho investic zahájeno a ministerstvo financí připravuje novinky - cenový výměr, podle kterého se určují ceny vodného a stočného, by se nemusel dělat každý rok, ale jednou za pět let. Změna by mohla začít platit už od příštího roku.

Zdroj: SOVAK ČR