Co se starými lyžemi? Třeba nové brýle!

Máte staré lyže a nevíte co s nimi? Můžete se inspirovat designérem Jakubem Neufussem, který ze starých lyží vyrábí velmi netradiční kolekci brýlí.

O soutěži "Přeměna odpadů na zdroje", kterou pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu vás často informujeme. Cílem soutěže je realizovat osvětu podnikatelské sféry i veřejnosti v oblasti oběhového hospodářství, získávat příklady dobré praxe za účelem jejich šíření a tím přispět k podpoře přechodu České republiky na cirkulární ekonomiku.

Na webu druhotnasurovina.cz naleznete nejen výherce všech předchozích kol a jejich projekty, ale i inspirace, jak surovinu přetvořit, aby plnila nový účel.

Jednou z těchto inspirací je i netradiční výroba brýlí od designéra Jakuba Neufusse. Ten má za sebou už hromadu úspěšných projektů. V rámci studia SKUBB, kde působí společně s Honzou Salanským vytvořili vlastní kolekci brýlí Neus. Na originální brýlové obruby přitom používají staré lyže a snowboardy. Navíc je Jakub Neufuss vyrábí na míru svým zákazníkům.

Do obrub lze zasadit jak dioptrická, tak i sluneční skla.

Studio SKUBB je liberecké kreativní studio, které bylo založeno umělci Janem Salanským a Jakubem Neufussem, kteří tvoří na pomezí koncepčního designu a užitého umění. Studio funguje od roku 2012 a stihlo představit několik úspěšných kolekcí věnujících se například šperku, nábytku či produktům ze skla. Sami sebe označují SKUBB za dělníky moderní doby. Rádi pracují s tradičními materiály netradičními způsoby a dělají věci s myšlenkou, která dává věcem hodnotu, vtip nebo jedinečnost.

Jejich tvorba odkazuje na těsné sepětí s přírodou, z níž oba autoři vycházejí. Dřevo a další materiály využité k tvorbě šperků a designových produktů pochází totiž výhradně z Jizerských hor, ke kterým mají oba designéři osobní vztah.

Zdroj: druhotnasurovina.cz;salansky.cz