Konvalinka: Bezprecedentní nárůst covidu v odpadních vodách

Odhalilo pravidelné testování odpadních vod Pražských vodovodů a kanalizací a VŠCHT Praha...

Prudký nárůst covidu v populaci v posledních týdnech potvrzjí podle biochemika Jana Konvalinky data z Pražských vodovodů a kanalizací: „Máme pozitivně testovaných vlastně velmi málo, ta čísla jsou skoro zanedbatelná. Vedle toho mám data z pražských vodovodů a kanalizací od kolegů z VŠCHT. A oni vidí úplně bezprecedentní nárůst toho viru. Je tam toho mnohem víc, než toho zatím kdykoliv bylo. Letělo to až do Vánoc nad všechny hodnoty, které jsme viděli v dobách největšího rozšíření epidemie,“ řekl Jan Konvalinka pro Seznam Zprávy.

„Kolegové mají korelace, které ukazují, že virus v odpadních vodách je dobrým prediktorem toho, co se stane za několik týdnů v nemocnicích, zhruba za tři týdny. Vzhledem k tomu, že testujeme tak málo, lidé se buď nenechávají testovat, nebo se testují doma a nikdo se ty výsledky nedozví, tak ty odpadní vody jsou dneska vlastně nejlepší korelátor, který máme, a prediktor, který můžeme použít,“ uvádí Jan Konvalinka.

Výhody testování odpadních vod

Veřejně publikované počty nakažených vycházejí z klinických PCR testů, které stanoví míru nákazy ze vzorků odebraných stěrem ze sliznic. Jde o velmi přesnou metodu, její úskalí ale spočívá v ochotě lidí se testovat.

Velkou výhodou stanovení viru z odpadních vod je objektivita určující míru nákazy v populaci bez závislosti na množství provedených klinických testů. Metoda je založena na faktu, že většina nakažených, včetně bezpříznakových osob, po dobu nemoci masivně vylučuje zbytky koronaviru ve stolici, popřípadě v moči, a tak se virová RNA dostane do odpadních vod.

Pravidelné testování od roku 2020

Pražské vodovody a kanalizace a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze pravidelně sledují množství viru SARS-CoV-2 v pražských odpadních vodách už od července 2020. Díky společnému projektu byly monitorovány desítky odběrových míst v Praze a od září 2021 byl monitoring rozšířen o vybrané základní a mateřské školy a domovy seniorů. Zároveň Pražské vodovody a kanalizace vybudovaly vlastní laboratoře pro stanovení množství viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách z důvodu navýšení kapacity testovaných vzorků odpadních vod.

"Metodiku stanovení přítomnosti viru a jeho typů v odpadních vodách neustále rozvíjíme a stejně tak je tomu při zaostřování hledáčku při odběru vzorků na nejrizikovější skupiny obyvatel či komunity,“ doplňuje Ing. Petr Sýkora, Ph.D. technický ředitel společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

Zdroj: Seznam Zprávy