Výlet k Adršpašským vodopádům

Chcete se kochat krásami Adršpaských vodopádů a ještě se pobavit? Tak to vám určitě doporučujeme plavbu na lodičce s vtipným vyprávěním převozníka, který se postará nejen o poučení, ale i zábavu návštěvníků.

Adršpašské vodopády na říčce Metuji jsou jednou z turistických atrakcí hojně navštěvovaných Adršpašských skal. Nejvyšším vodopádem je Velký vodopád, který padá do skalních soutěsek z výšky šestnácti metrů.

Malý vodopád v Adršpašském skalním městu je vysoký necelé 4 metry a lze ho dobře pozorovat z altánku u rozcestníku skalního okruhu a žluté turistické trasy.

Velký vodopád je přibližně 50 metrů nad malým vodopádem v úzké skalní soutěsce. Jeho výška je přibližně 16 metrů. Vede k němu žlutá turistická trasa. Průtok ve vodopádu je regulován, neboť těsně nad vodopádem se nachází jezírko (malá přehrada), kde probíhají projížďky na loďkách. Nad vodopádem je vybudované stavidlo, jehož uvolněním je na požádání návštěvníků skal vypuštěna větší masa vody. Je však zapotřebí zakříčet tajné heslo ("Krakonoš").

Voda z Adršpašsko-teplických skal má mimořádnou sílu. Známe ji jako kojeneckou vodu a romantické jezírko mezi skalami turisty láká v zimě i v létě. Koupání je zde sice zakázáno, ale projet na lodičkách se tu doporučuje. Pramínky vody protékají skalami a návštěvním okruhem, který vás dovede nejprve k malému a pak k velkému vodopádu.

Plavby doprovází kormidelník vyprávěním, ze kterého se dozvíte nejen fakta a jména okolních skalních útvarů, ale protože je to chlapík se smyslem pro humor, prozradí i to, jaké příšery a kteří vodníci žijí pod vodní hladinou. Se škodolibostí vám i sdělí, kolik lodiček se již převrátilo, o kolik duší tak vodník rozšířil svou sbírku hrnečků a třeba i jaké jsou vaše šance, že se bez úhony dostanete zpátky na břeh :-)

Kdy a za kolik?

Plavby po skalním jezírku probíhají od května do konce října. Za příznivého počasí loďky vyplouvají již v dubnu. Provozní doba začíná v 9.00 ráno a končí odpoledne v 17.00 hodin.

Palubní vstupenka stojí 50,- Kč a děti do 6 let mají vstup zdarma.

Zdroj: region-adrspach.cz